Hver anden sæsonarbejder for ustabil

Det blev aldrig nogen succes for Royal Greenland at ansætte 74 grønlandske sæsonarbejdere. Mere end halvdelen af dem var ikke stabile nok til at opretholde en jævn produktion. Royal Greenland søger nu nye veje.
Skrevet af Peter Troelsen
26. september 2013 08:22

Der var mere end 500 ansøgere fra Danmark, Grønland, Island og Færøerne, da Royal Greenland søgte sæsonarbejdere til tre af koncernens fabrikker. Valget faldt på 74 grønlandske ansøgere, men deres arbejdsstabilitet var langt under forventningen. Mest af alt på grund af personlige problemer.

- Desværre må vi konstatere, at konklusionen af sæsonarbejdet er dårligere end forventet. Der var heldigvis en hel del loyale sæsonarbejdere, som vi har været rigtig glade for og som har aflastet vore faste medarbejdere. Desværre blev vores glæde nærmest overskygget af vores ærgrelse over ustabile medarbejdere, som desværre har for meget at slås med på privatfronten, forklarer HR-chef hos Royal Greenland Søren Olsen Damgaard.

Der har dog også været succeshistorier blandt sæsonarbejderne på Royal Greenlands fabrikker. Ni af de sæsonbetonede medarbejdere har været så godt tilfreds med arbejdet, at de nu flytter permanent til de steder, hvor de har haft sæsonarbejde. Det betyder fire af dem flytter til Paamiut og hele fem har valgt at slå sig permanent ned i Qasigiannguit.

- Tidligere på året gik vi utraditionelle veje og iværksatte rekrutteringen af sæsonarbejdere på baggrund af tidligere års dårlige erfaringer med manglende arbejdskraft i sommermånederne. Vi står nu med evaluering, der taler for, at initiativet med sæsonarbejdere på ingen måde alene kan løse vores problem fremover. Vi må nu gå videre i processen og finde ud af, hvilke skridt vi skal tage for at afbøde virkningen af manglende arbejdskraft, konkluderer HR & Akademichef Søren Olsen Damgaard.