Hvem ejer den efterladte dynamit?

Det var ikke bare dynamit, men også udstyr til at sprænge det i luften, der søndag blev fundet efterladt i dumpen i Narsaq. Og det får myndighederne til at se på sagen med særlig stor alvor.
Skrevet af Mads Lynge
08. juni 2011 11:04

- Det er rigtig alvorligt, at der udover dynamitten også lå tændsatser og lignende. Havde man lagt tingene separat, så kunne man sige: "Ok, heldigvis så er der ikke sket noget", men et barn kan gå hen og gøre noget, og det ville ikke være godt, siger teknisk fuldmægtig Henriette Lynge Boller fra Departementet for Indenrigsanliggender og Miljø, der er den tilsynsførende myndighed for brugen af eksplosiver i Grønland.

En borger i Narsaq snublede søndag morgen over en kasse fyldt med kilovis af dynamit, der lå i vejkanten ikke langt fra byens jerndump. I kassen lå der også tændsatser og tændsnore og lignende.

Henriette Lynge Boller oplyser, at en bekendtgørelse om eksplosiver fra 2007 er blevet overtrådt, ligesom en lov om eksplosionsforebyggende foranstaltninger også er blevet overtrådt.

Da sprængstoffet ser ud til at være gammelt og ikke længere bliver brugt i Grønland, samt at det kræver kendskab til det for at kunne bringe det til sprængning, ser politiet i Sydgrønland ikke særlig alvorligt på sagen:

- Men selvfølgelig hvis børnene leger, og de kommer til at gøre det på den rigtige måde, så er det selvfølgelig meget farligt, siger regionsleder i Politiet i Region Sydgrønland, Bent Ole Kleist, og understreger, at sagen efterforskes:

- Det første vi har gjort, det er at vi sat det til opbevaring et sikkert sted, og så forsøger vi at finde ud af hvor det kan stamme fra. Og hvis vi eventuelt finder ud af hvem det er, der i tidernes morgen har fået det udleveret, vil vi undersøge hvorfor det ligger ude i det fri. Hvis det drejer sig om sløseri, så vanker der nok en bøde, og fratagelse af en licens til at arbejde med den slags eksplosive stoffer, siger regionsleder i Politiet i Region Sydgrønland, Bent Ole Kleist.