Hvalrossernes færden under lup

Hvordan reagerer hvalrosser i Alaska overfor den ændrede havis? Det er spørgsmålet som amerikanske videnskabsfolk fra USAs geologiske undersøgelser nu vil prøve at finde svar på.
27. august 2011 15:27

I alt vil de forsøge at mærke 35 hvalrosser, så de efterfølgende kan følges af satellitter. Havisens kant har flyttet sig, og eftersom hvalrosser følger iskanten formoder man, at de nu færdes nye steder.

I juli blev 40 hvalrosser mærket på isflager nord for Barrow, og nogle af dem er allerede fundet til lands, et par uger før de plejer at nå frem.

Almindeligvis kommer hvalrosser til lands sidst på sommeren på den russiske side af Bering-strædet. Men i 2007 og i 2009 kom der flere tusinde til lands på Alaska-siden,  da isen havde trukket sig tilbage, skriver det alaskanske blad, Newstimes.

Og sidste år ankom der flere end 20.000 nær bygden Point Lay,  sydvest for Barrow. Noget, der ikke menes at være sket før.

Det amerikanske Center for Biological Diversity har ansøgt om at få hvalrossen erklæret som en truet dyreart, netop på grund af den mindre og mindre mængde havis forårsaget af klimaet forandringer.

Før det kan ske, er der brug for så meget viden som muligt, og det er altså det, man forsøger at skaffe endnu mere af med det aktuelle samarbejde mellem videnskabsfolk og bygdeboere.