Hvalekspert: Den vestlige verden tilbeder hvaler

Den vestlige verden er ved at få et næsten religiøst forhold til hvaler og sæler. Det mener den danske hvalekspert Thyge Jensen, som står bag hjemmesiden hvaler.dk.
Skrevet af mlk
18. januar 2011 08:21

Det var blandt andet det, der fik folk og ikke mindst medierne til at flokkes om den strandede finhval i Vejle i sommer. Og det er problematisk, når en art tillægges mere betydning end en anden, mener Thyge Jensen.

- Man er begyndt at få et religiøst forhold til hvaler. Det ser man også i USA, England, Australien og Holland, hvor havpattedyr får en helt speciel status, nærmest som køerne i Indien. Og det synes jeg er et problem, siger han.

Thyge Jensen understreger, at det selvfølgelig først og fremmest var fascinationen af det kæmpemæssige dyr, der drev folk til Vejle Fjord for at se finhvalen.

- Det er jo noget anderledes for os danskere med sådan et kæmpe dyr. Og jeg synes det er alle tiders, at folk interesserer sig for havpattedyr, både sæler og hvaler.

Problemet opstår ifølge ham, når hvalerne opfattes som noget helt særligt, der er mere værd end andre dyr. Thyge Jensen mener, at folk i den vestlige verden adskiller natur fra naturgrundlag. Naturen opfattes som noget kønt , man kan kigge på, og naturgrundlaget som det, man henter i frysedisken. I virkeligheden bør det være én og samme ting, mener han.

- For mange mennesker er det svært i dag at holde de to ting samlet. Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi opfatter al natur som vores naturgrundlag. Al natur skal bevares med samme økologiske respekt, siger han.

Hvorfor er det lige hvaler, som folk får et religiøst forhold til, som du kalder det?

- Jeg tror, det er fordi man er begyndt at tillægge hvalerne intelligens og empati, at hvaler kan føle for andre. Medierne er fulde af naturudsendelser om delfiner, der redder liv. Det er, som om man har skrevet drejebogen først, og så prøver at få virkeligheden til at passe ind i det, siger Thyge Jensen, der har været ansat på fFskeri- og Søfartsmuseet gennem mange år og har beskæftiget sig med havpattedyr i Danmark siden 1977.

I morgen holder Den Nordatlantiske Folketingsgruppe debatarrangement om hval- og sælfangst, og her vil

Thyge Jensen også blande sig i debatten.