Hvad er Arktisk Råd?

En stor del af de over 300 delegater og pressefolk fra udlandet, der skal tage del i Arktisk Råd-mødet, har i dag gjort deres entré i Nuuk, og har nærmest sat byen på den anden ende. Men hvad er egentlig Arktisk Råd? Og hvad skal de snakke om?
10. maj 2011 05:38

Arktisk Råds Syvende Ministermøde i Nuuk på torsdag er den store afslutning på Danmarks formandsskab, der begyndte i 2009. Et møde, der af flere betegnes som det vigtigste møde i rådets 15 år lange historie.

De otte medlemslande, Canada, Danmark (inkl. Færøerne og Grønland), Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige og USA sender i løbet af ugen enten deres udenrigsministre eller andre højtstående repræsentanter til Grønland. Derudover deltager lederne af de seks inuit-organisationer, der ligeledes er faste medlemmer af rådet og en lang række observatører - både ikke-medlemslande, internationale organisationer og NGO'er.

I dag tog de såkaldte Senior Arctic Officials  - altså de ledende repræsenterede embedsfolk hul på forhandlingerne og finpudsningen af de dokumenter, som ministrene så på torsdag ventes at sætte deres underskrift på i løbet af de 3 timer, de har afsat til at diskutere arktisk politik i.

Men hvad er der så på dagsordenen? Mødet i Nuuk vil tilsyneladende have mere fokus på mulighederne og udfordringene i, at isen smelter end på problematikken i klimaændringerne i sig selv.

Et af de øverste punkter er søsikkerheden. Det forventes, at medlemslandende skriver under på den første juridisk bindende aftale i rådets historie, nemlig aftalen om et fælles eftersøgnings- og redningsbereskab, forkortet SAR-beredskabet.

Og så skal selve rådets struktur diskuteres. Der er bred enighed om, at Arktisk Råd skal styrkes, og det kan bl.a. ske ved at etablere et fast sekretariat. Men hvad må det koste, hvem skal betale, og hvor skal det i så fald have hjemme?

Men - de alarmerende meldinger om klimaforandringerne i Arktis, bl.a. højere vandstande og mere kviksølv-forurening, som en af rådets forskergrupper i sidste uge fremlagde på en stor konference i København, bliver sandsynligvis også svære at komme helt udenom.

Arktisk Råd blev formelt født i Ottawa i 1996 som et mellemstatsligt samarbejde mellem de otte lande, der grænser op til Arktis og seks repræsentative oprindelige folkeslag.

Ifølge den stiftende Ottawa-deklaration, har rådet til formål at fremme samarbejdet imellem landene i fælles arktiske spørgsmål, især bæredygtig udvikling og miljøbeskyttelse. Men indtil nu har det politisk set mest været hensigtserklæringer, der er kommet ud af rådets arbejde.