Huskøbere skal sikres mod overraskelser

Råd, skimmelsvamp og utætte vandrør. Et flertal i Inatsisartut vil gardere huskøbere mod ubehagelige overraskelser. Men D, A og S vil ikke være med til at regulere priserne på boligmarkedet.
26. april 2010 18:27

Udsigten er fin. Beliggenheden i top. Men selve bygningen er rådden fra kælder til kvist. Et flertal i Inatsisartut vil sikre huskøbernes rettigheder i sådanne situationer.

Ifølge forslagsstilleren IA's Olga P. Berthelsen har boligmanglen de seneste år tvunget huspriserne op på et urealistisk højt niveau. Derfor skal der lovgives på området og reglerne strammes op, mener hun.

Og hvordan gør man så det? Demokraternes Justus Hansen foreslår, at der kræves tilstandsrapporter ved salg af boliger:

- Uden tilstandsrapport kan du som huskøber jo ikke se, om gulvbrædderne er dårlige nedenunder, eller om isoleringen er faldet sammen bag væggen. De her grundlæggende ting vil fremgå af en tilstandsrapport.

Nogenlunde samme melding lyder fra Siumuts Kim Kielsen. Han foreslår, der indføres krav om, at en byggesagkyndig vurderer ejendommen, før køber og sælger skriver under på kontrakten:

- En byggesagkyndig, der laver en besigtigelse af ejendommen. Og bagefter skriver en tilstandsrapport, så begge parter kan læse, hvad der er sælgers forpligtelser, og hvad der er købers retsstilling. Det er for at undgå et retsligt efterspil, hvor køber opdager skjulte mangler eller råd i bygningen.

Bortset fra Atassut støtter alle partier i Inatsisartut forslaget. Men egentlig reguleringer af priserne på boligmarkedet - det vil et flertal af partierne dog ikke være med til. Både Atassut, Siumut og Demokraterne afviser sådanne tiltag.

Under mandagens debat i Inatsisartut opstod der polemik om, hvem der er 'Grønlands eneste liberale parti'. Formuleringen stammer fra Justus Hansens ordførerindlæg, hvor han pegede på sit eget parti, Demokraterne, som indehaver af titlen.

Men det passer ikke, mener Atassuts ordfører Knud Kristiansen. Atassut afviser netop forslaget, fordi det ifølge partiets opfattelse vil gribe ind i markedsvilkårene, påpegede ordføreren fra talerstolen:

- Så Atassut er landets eneste liberale parti, lød det fra Knud Kristiansen.

Men er der ikke plads nok til flere liberale partier i Grønland? Det spørger KNR Justus Hansen om. Det var jo ham som kom med formuleringen i første omgang:

- Jo, men så må Atassut jo komme ud af skuffen. Da de havde magten, var de jo med til at lave flere og flere offentlige selskaber. Hvorfor ikke lade de private komme til? Det er hele ideen med at være liberal, svarer Demokraternes ordfører.

Forslaget er nu sendt til behandling i bolig- og infrastrukturudvalget.