Hurtigruten: Vores krydstogtsejlads er sikker

Hurtigruten afviser flådechefers kritik af uansvarlig sejlads blandt krydstogtskibe. Derfor vil rederiet ikke følge opfordringerne om at følges med andre krydstogtskibe ind i de grønlandske fjorde.
Skrevet af Janus Maqé
30. december 2009 13:07

Rederiet Hurtigruten Greenland, som sejler med krydstogtskibet Fram i Grønland hver sommer, følger skrappe regler for sejlads, hvor der er isfjelde. Reglerne er lavet af sammenslutningen for operatørerne. Det fastlår destination manager Ida Winther, efter at flådecheferne mandag over for Politiken endnu en gang advarede om en nært forestående krydstogtskatastrofe i grønlandsk farvand.

- Der er en masse retningslinier om, hvor man kan sejle. Man sejler kun sejler der, hvor der er opmålt. Der er også retningslinier for, hvor tæt på isfjelde, der må sejles. Og vi sejler på ingen måde tæt på isfjelde, siger Ida Winther.

Hurtigruten Greenland bruger lokale fartøjer, som har kendskab til isfjeldene - for eksempel ved Ilulissat - til at sejle deres passagerer til isfjeldene. Nord for Ilulissat ved Eqip Sermia, hvor bræen ikke kælver, holder Hurtigruten Greenland en bestemt afstand:

- Der sejler vi i hvert fald 10 kilometer fra bræen. Vi har nogen meget strikse regler, som vi holder os til. Fordi det er ikke bare vores liv, men det er jo også alle gæsters liv, vi har ansvaret for, siger Ida Winther.

Flådecheferne anbefaler, at der altid sejler to krydstogtskibe sammen ind i de grønlandske fjorde, da antallet af passagerer kræver et krydstogtskib til at redde et andet. Men det er ikke muligt, siger Ida Winther.

- På grund af konkurrence og for ikke at belaste destinationsstederne, er det ikke er attraktivt, at to skibe sejler sammen, siger hun.