Hundested vil have Knud Rasmussen Museum

Knud Rasmussens hus er ikke nok. Nu vil Hundested have et helt Knud Rasmussen-museum.
Skrevet af Martine Lind Krebs
12. august 2011 10:44

Knud Rasmussens gamle hus lidt uden for Hundested fungerer i dag som mindestue over den berømte polarforsker. Og gennem årene er besøgstallene steget støt, så museet i dag har svært ved at håndtere de mange gæster.

- Vi vil gerne formidle den samlede historie omkring Knud Rasmussen, og det bliver altså sværere og sværere med de fysiske rammer der er i huset, siger museumsinspektør Søren la Cour Jensen.

Derfor er drømmen at bygge et helt nyt Knud Rasmussen Museum nede i Hundested by, allerhelst på havnen med en imaginær udsigt mod Grønland, forklarer Søren la Cour Jensen.

- Huset har en helt speciel stemning, som vi selvfølgelig skal fastholde, men vi vil gerne have, at man nede på museet får de andre historier, som vi kan vise med filmklip, billeder, håndskrevne breve. Så kan vi give vores gæster et helhedsbillede af Knud Rasmussen, som kan være svært at fange nu, siger han.

Meningen med museet er at få gravet en masse af Knud Rasmussens indsamlede genstande frem fra gemmerne – både dem i Knud Rasmussens hus og også forhåbentligt fra Nationalmuseet. Og så skal udstillingen suppleres med fladskærme, touch screens og projectorer.

For det er vigtigt, at vi ikke glemmer Knud Rasmussen, siger Søren la Cour Jensen.

- Han har haft en kæmpestor indflydelse på Grønlands nyere historie, fordi han ved at etablere sin Thule-station har været altafgørende for at øen er samlet som et land i dag, siger han.

Sidenhen var Knud Rasmussen vidne ved retssagen i Haag, hvor Danmark og Norge sloges om retten til Østgrønland. Norge tabte som bekendt sagen, så Grønland undgik at blive delt.

Industrimuseet i Frederiksværk, som driver Knud Rasmussens hus, er nu gået i gang med at søge forskellige fonde om støtte til det nye museum.