Hundeslæderne er byttet ud med snescootere

Grønlands Kommando afholder disse dage militærøvelse i Østgrønland sammen med to canadiske rangers, Jægerkorpset og Sirius Patruljen.
Skrevet af Martine Lind Krebs
14. marts 2012 14:10

Øvelsen er udtryk for et arktisk samarbejde mellem Canada og Danmark/Grønland, der bliver tættere og tættere. Det siger orlogskaptajn og chef for operationsafdelingen Michael Hjorth.

- I 2010 havde vi et slædehold til at deltage i en canadisk øvelse, der hed Nunaliviut. Vi har hele tiden haft et ønske om at gøre gengæld og invitere canadiske rangers til at deltage i en øvelse i det grønlandske område, siger han.

Fra dansk/grønlandsk side er formålet med øvelsen først og fremmest at lære af canadierne, hvordan man opererer fra snescooter.

- Om nogen kan de canadiske rangere lære os noget om det. De har jo gjort det i mange år, siger Michael Hjorth. Vejret på Østkysten har ikke helt artet sig, så det har ikke være let at køre på snescooter med en slæde på 300-400 kilo efter sig.

- De har haft lidt svært ved at komme rundt derovre på grund af storm og sne. Det klarede op i løbet af ugen, så de har haft nogle gode dage. Men der ligger rigtig meget dyb og løs sne, og det har selvfølgelig givet nogle udfordringer, siger Michael Hjorth.

Øvelsen forløber frem til den 16. marts, og de sidste dage skal deltagerne eftersøge en forsvunden ekspedition som en del af øvelsesscenariet.