Hul på velfærdsdebatten

På GA's delegeretmøde i Nuuk igår tog politikerne et lille hul på debatten om Skatte- og Velfærdskommissionens anbefalinger. Indtil nu har politikerne været særdeles fåmælte om kommissionens forslag.
20. marts 2011 16:54

Siumut var det eneste parti, der ikke deltog i mødet, mens koalitionspartierne og Atassut benyttede deres taletid til at udpege de vigtigste indsatsområder. Det skriver Sermitsiaq.

Formand for Naalakkersuisut og IA, Kuupik Kleist fremhævede skattereformer i sit indlæg.

- Vi skal fokusere på de skattefrie indtægter. Dette område har tidligere været belagt med tabuer, sagde Kuupik Kleist. Han ønsker samtidig generelle skatte- og velfærdsordninger, frem for særordninger der tilgodeser enkelte grupper. Det giver nemlig en større gennemsigtighed, mener han.

Demokraternes formand Jens B. Frederiksen pegede på øget uddannelse som forudsætningen for vækst og selvbårenhed. Og han støtter kommissionens anbefaling om at ændre på de sociale ydelser.

- Det skal kunne betale sig at arbejde. Derfor skal de sociale ydelser maksimalt være på 80 procent af en SIK-løn, sagde Jens B. Frederiksen på mødet.

Katusseqatigiit Partiiats formand Anthon Frederiksen havde ligeledes fokus på uddannelsesområdet. Han mener, at folkeskolen skal effektiviseres ved blandt andet at få lærerne til at undervise mere.

Fra Atassut lød budskabet, at Grønland skal være attraktiv for de udenlandske selskaber:

- Vi skal derfor være hurtigere til at åbne os over for olieselskaber og Alcoa, der kan skabe flere hundrede SIK-arbejdspladser, sagde næstformand Siveth K. Heilmann.

Imens fik Selvstyret kritik fra mødets vært, GA, for at prioritere udenlandske virksomheder højere end lokale for at opnå kortsigtede besparelser.

På delegeretmødet blev Henrik Sørensen i øvrigt genvalgt som formand for foreningen.