Hul i hellefisk

Mysteriet om den hullede hellefisk angrebet af parasitter blev i sidste uge bragt frem af videnskab.dk og også citeret i Radioavisen.
12. april 2012 12:31

Den danske nyhedsside fortalte om grønlandske filetteringsarbejdere, der var stødt på mærkværdigt udseende fisk, men fænomenet var enkeltstående, lyder det nu.

- Vi fandt ganske rigtigt den fisk med underlige mærker her på fabrikken. Det skete samtidig med at vi havde besøg fra vores kvalitetschef fra Nuuk, Dorthe Korsgaard. Vi har hverken før eller siden set noget lignende hverken på fabrikken her i Qasigiannguit eller i Uummannaq, skriver fabrikschef hos Royal Greenland, Ole Vestergaard, i en mail til Radioavisen.

Og ny er historien faktisk heller ikke, for det enkeltstående fund blev gjort helt tilbage i 2010, fortæller Dorthe Korsgaard.

Og siden den ene hullede hellefisk med parasitter dengang blev fundet på Royal Greenlands anlæg i Qasigiannguit, er man ikke stødt på så meget som en eneste fisk med samme skader, fortæller hun.

Parasitten - Myxobolus groenlandicus - er i øvrigt navngivet af professor Kurt Buchmann fra Københavns Universitets institut for veterinær sygdomsbiologi.

Han har over for videnskab.dk indskærpet, at den ikke er farlig for mennesker.

- Bortset fra at parasitten kan give fiskeren og industrien lommesmerter gennem en forringet indtjening fra de inficerede fisk, kan parasitten ikke smitte mennesker overhovedet, forsikrer han.