Hotelkonge frygter stagnation

Formanden for Brancheudvalget for Hoteller, Restauranter og Turisme under Grønlands Arbejdsgiverforening, direktør Helge Tang kalder i et debatindlæg på hjemmesiden sermitsiaq.ag. gl et forslag til nye skatteafskrivningsregler for "et alvorligt benspænd for lokale virksomheder". Han mener direkte, at de nye afskrivningsregler kombineret med Europas højeste selskabsskat risikerer at bremse væksten og beskæftigelsen i Grønland.
13. november 2012 04:47

Direktør Helge Tang fra Hotel Hans Egede-koncernen i Nuuk kalder den hidtidige skattemodel her i landet for både intelligent og resultatskabende. Den har betydet, at virksomhedernes økonomiske indtjening har kunne arbejde videre i samfundet, og at det derfor er lykkedes at skabe nye indtægter og arbejdspladser i stort alle brancher.

Men vedtages nu en forringelse af afskrivningsreglerne, vil der naturligvis være flere penge til Selvstyret og Kommunerne...især det første år. Måske også det andet år. Men herefter vil man se en stor nedgang i investeringerne, som kan være svær at vende, understreger Helge Tang blandt andet.

Han mener, at den politiske betragtning om, at når erhvervslivet har mulighed for med de gældende afskrivningsregler at udskyde skattebetalingen og i princippet låne pengene af samfundet til nul procent i rente, ja, så må der opkræves en højere skat hos alle andre for at få de offentlige kassers indtægsbehov dækket.

Men det argument holder ikke, anfører Helge Tang. Tværtimod har udskydelse af skattebetalingen gjort,  at iværksættere har kunnet sætte gang i investeringer i blivende arbejdspladser, hvor skat af ønkronerne er et umiddelbart og synligt afkast for Landskassen og de kommunale kasser.

Helge Tang afviser flere politiske påstande om, at de nye afskrivningsregler er de samme, som man lever med i Danmark. Politikerne glemmer at fortælle, at vi her i landet har en af Europas højeste selskabsskatter. Den er på knap 32 procent, mens den i Danmark er på 25 procent, ligesom en række andre lande også har nedsat deres selskabsskatteprocenter til at lavere niveau. I Sverige nedsættes selskabsskatten til 22 procent fra nytår, slutter Helge Tang sin skattesalut.