Hollandske sygeplejersker ansat i strid med overenskomst

Sundhedsvæsenet har ansat fem hollandske sygeplejersker, som et danske vikarbureau havde skaffet. Men ansættelserne er sat i bero, da en aftale om bonus for at få sprogundervisning er i strid med overenskomster mellem sygeplejerskernes fagforening PK og Selvstyret.
Skrevet af Jens Thorin
02. december 2009 15:04

Der var tale om fastansættelse, og de hollandske sygeplejersker skulle ansættes efter overenskomsten mellem PK og Selvstyret.

Men de tre sygeplejersker, en jordemoder og en bioanalytiker skulle have sprogundervisning, og i den forbindelse aftalte vikarbureauet og Selvstyret, at sygeplejerskerne skulle have en bonus. Men den del af aftalen er i strid med overenskomsten mellem PK og Selvstyret.

- Vi havde ikke tænkt på, at aftalen, som vi strikkede sammen, kunne blive et problem i den eksisterende overenskomst. Men nu har PK rejst spørgsmålet, og de har nu sammen med sundhedsvæsenet fundet af, at vi ikke kan bruge modellen sådan, som den var tænkt, siger Frederik Nagell fra vikarbureauet Vikarlæger i Bagsværd.

Sygeplejerskernes bonus skulle være på cirka 6000 euro, altså i omegnen af 45.000 kroner, som sygeplejerskerne skulle have, når de vendte hjem.

- Ideen var, at de skulle udbetales via Holland. Men pengene kommer jo i sidste ende fra sundhedsledelsen, fortsætter Frederik Nagell.

Formand for sygeplejerskerne i Grønland, Karin Holler, understreger, at deres fagforening byder kolleger fra andre lande velkommen. Men fagforeningen protesterer imod, at Selvstyret forskelsbehandler sygeplejersker.

- Der er to filippinske sygeplejersker. Der er en anden udenlandsk sygeplejerske. Og hvad med alle vores dobbeltsprogede sygeplejersker? Ingen af dem får bonus. Løn og arbejdsvilkår skal gælde for alle, og det er fagforeningen, der har forhandlingsretten, siger Karin Holler.

Tilbage står de fem hollandske sygeplejersker, hvis ansættelse foreløbig er sat i bero.

- Vi holder møde med sundhedsledelsen, og så må vi se hvad vi kan gøre. Men det er svært at forlange af de hollandske sygeplejersker, at de skal bruge fire måneder på sprogundervisning, uden at de får nogen form for kompensation for det, siger Frederik Nagell.