Red Barnet advarer om uhyggeligt internetfænomen

En uhyggelig tendens breder sig på internettet og skræmmer børn. Den såkaldte 'Momo Challenge' kan også være på vej til Grønland, og derfor advarer Red Barnet forældre om at holde øje med deres børns brug af sociale medier.
Figuren på billedet stammer fra en japansk kunstudstilling med gysertema, men i flere lande er figuren brugt til at skræmme og manipulere børn under navnet Momo.
26. oktober 2018 07:29

'Momo challenge' er en slags figur, som kontakter børn og unge på sociale medier - for eksempel på Facebook. Her forsøger den at manipulere børn og unge. Momo skriver til børn og unge og prøver at få dem til at gøre skade på sig selv eller sender dem trusler.

Fænomenet har vist sig i flere landet, blandt andet Danmark, og derfor opfordrer Red Barnet i Grønland forældre til at holde øje med, hvad deres børn laver på de sociale medier.

Flere skoler i Nuuk har også sendt beskeder til forældrene om, at de skal være opmærksomme på Momo-fænomenet og eventuelt tale med deres børn om det. Så ved børnene, hvor de skal henvende sig, hvis de oplever noget med Momo.

Børn er særligt udsatte

Bag figuren Momo kan gemme sig mange forskellige personer. Det kan både være børn og voksne, der bruger figuren Momo til at skræmme andre på de sociale medier.

Psykolog Jonna Ketwa fra Red Barnet mener, at det er vigtigt, at voksne passer på, at deres børn ikke bliver manipuleret på den måde.

- Børn og unges sind er ikke færdigudviklede, de er ikke færdigdannede endnu. Derfor kan de simpelthen ikke gennemskue eller håndtere de manipulationer, som Momo kommer med, siger Jonna Ketwa.

Momo skal anmeldes til politiet

Derfor gør hun opmærksom på, at forældrene skal tage sig en snak med deres børn og holde øje med deres brug af de sociale medier. Ketwa opfordrer børn, unge og forældre til at anmelde det til politiet, hvis de oplever, at "Momo" skriver til dem.

- Og vi vil meget gerne fra Red Barnets side advare børn og unge mod at komme i kontakt med Momo. Det er ikke en figur, der vil noget godt, tværtimod har man fundet ud af, at momo vil noget dårligt. Og vi vil gerne råde forældre og andre omsorgspersoner om at holde øje med deres børn og unges onlineliv særligt lige i en periode nu, siger formand for Red Barnet, Jonna Ketwa.

Politiet fortæller til KNR, at der endnu ikke har været anmeldelser om Momo her i Grønland.

Her kan du se DR´s børnekanal Ultras forklaring på, hvad Momo er:

 
Derfor findes Momo ikke | Ultra Nyt