Hjerneskadet psykiater arbejdede også i Grønland

I Danmark har Sundhedstyrelsen ladet en hjerneskadet psykiater behandle patienter i 9 år, selvom de fik flere advarsler om, at psykiateren fejlbehandlede patienter. En historie, som DR Nyheder har afsløret.
19. marts 2015 11:32

Og nu viser det sig, at den hjerneskadede psykiater også har arbejdet i Grønland.
 
Det fortæller Naalakkersuisoq Martha Lund Olsen, i et skriftligt svar på et spørgsmål fra Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatiigit.
 
- Det kan bekræftes, at den omtalte psykiater har været ansat på Dronning Ingrids hospital, psykiatrisk afdeling, i sammenlagt ni uger i årene 2005-2006, fortæller hun.
 
På DR's hjemmeside kan man læse, at psykiateren blev hjerneskadet i en trafikulykke i 2002.
 
I Sundhedsvæsenet er det praksis, at tjekke lægers autorisation og indhente udtalelser fra tidligere arbejdssteder, før man kan ansættes.
 
Men psykiaterens autorisation blev først frataget af Sundhedsstyrelsen i 2013, og der har derfor ikke været noget, der indikerede, at han ikke kunne arbejde.
 
I Danmark er det kommet frem, at psykiateren har været involveret i både dødsfald og meget alvorlige fejlbehandlinger. Men ifølge Martha Lund Olsen er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at der er fundet fejlbehandlinger sted her i landet.


Sundhedsvæsenet ændrer praksis
- Hverken landslægeembeddet eller sundhedsvæsenet er bekendt med klager fra patienter, der har fået behandling af den pågældende psykiater. Der er heller ikke rejst tilsynssager i forhold til den pågældende eller krav om erstatning. Sundhedsledelsen er heller ikke bekendt med, at den pågældende psykiater har fejldiagnosticeret eller har givet fejlbehandling i den tid, personen var ansat, skriver Martha Lund Olsen.
 
Psykiateren blev dengang ansat gennem et vikarbureau. Men det er en praksis, som det grønlandske sundhedsvæsen nu arbejder målrettet på at stoppe.
 
På baggrund af sagen har Sundhedsminister Nick Hækkerup i torsdags fyret Sundhedsstyrelsens direktør Else Schmidt med øjeblikkelig virkning.