Statens Serum Institut Hjerneinfektioner rammer børn hårdest

Infektioner i hjernen har en dobbelt så høj forekomst i Grønland end i Danmark. Det gælder især for de grønlandske børn. Det viser nye tal fra Statens Serum Instituts undersøgelse.
Foto © : Simon Uldum
22. januar 2018 20:20

Det, undersøgelsen viste, var, at alle de infektioner, forekom hyppigere hos grønlændere både i Grønland og i Danmark, end det gjorde blandt danskere i Grønland og i Danmark, fortæller læge Anders Koch, der er en af forskerne bag undersøgelsen. 

Sundhedsundersøgelsen viste, at 448 personer har haft en hjerneinfektion i perioden mellem 1990 til 2012 i Grønland. Det er cirka 20 tilfælde par år, hvor de fleste var meningitis, som er en hjernehindebetændelse. 

Børn er hårdest ramt

Grønlandske børn mellem 0-1 år er hårdest ramt af hjerneinfektionerne. 

- Deres immunapparat, de forsvarsmekanismer vi har, er ikke udviklet særlig godt, når man er under 1 eller 2 år, fortæller Anders Koch og tilføjer, at børn og ældre mennesker overalt i verden bliver hårdest ramt af sådanne infektioner.

Forskerne er endnu ikke kommet frem til, hvorfor sygdommene forekommer hyppigere hos grønlændere end hos danskerne, men han kommer med to forklaringer. 

I nogle tilfælde kan ens livsstil eller sociale forhold spille en rolle. 

- Hvis man ryger mere, er man mere tilbøjeligt - ihvertfald som ældre - at blive svækket på den måde. Det kan også være, at man har nogle andre luftvejsinfektioner, som kan medvirke til, at nogle af det her bakterier kommer ind i kroppen og dermed også ind i hjernen, fortæller han.

Genetisk arveligt

Eller også kan sygdommen være genetisk arveligt.

- Hvis det er sådan, at man af en eller anden grund ikke er så god til at bekæmpe de her infektioner fra naturens hånd, hvis det er noget nedarvet, det ved vi ikke så meget om, men det er noget, vi tænker på, at det kunne have en betydning.

Da man ikke kan sige, hvorfor sygdommen opstår hyppigere hos grønlændere, så kan forskerne hellere ikke sige, hvad man selv skal gøre for at undgå sygdommene. 

Men én ting fraråder Anders Koch:

- Rygning en rigtig dårlig idé, både aktiv rygning og passiv rygning, hvis man udætter sine børn for det.

Ifølge Anders Koch er man ved at planlægge nye undersøgelser om hjerneinfektioner.