Hjerneflugt er et problem

Såkaldt hjerneflugt udgør en stor udfordring herhjemme, på Island, Færøerne og Kystnorge, der tilsammen udgør det nordiske atlantsamarbejde. Det fremgår af en rapport fra den europæiske samarbejdsorganisation OECD.
15. maj 2011 13:40

Med det engelske begreb "brain drain" eller "hjerneflugt", peger den europæiske samarbejdsorganisation OECD i en rapport på, at udvandring fra NORA-regionen til udlandet forekommer særlig hyppigt blandt unge voksne med høje uddannelser. Og dermed tappes landene for kompetencer på flere vigtige områder, og det medfører en række uheldige konsekvenser, lyder det fra OECD.

Og hvis hjerneflugten skal stoppes mener OECD, at det er nødvendigt at intensivere arbejdet med en flerstrenget økonomi i regionen. Der skal med andre ord spilles på flere strenge i NORA-landenes erhvervsstrategier.

En nærmest fuldstændig afhængighed af fiskeri gør landenes økonomier sårbare ved ændringer og svingninger på det globale marked. Samtidig er fiskeriet og fiskeindustrien klart mandsdominerede områder.

Kvinderne må ofte ud af regionen for at finde arbejde. Og en skæv balance mellem kvinder og mænd berører samfundet negativt på flere områder. Ikke mindst når det gælder befolkningstilvæksten.

OECD peger også på, at trafikken mellem landene i NORA-regionen udbygges med henblik på en øget samhandel landene imellem og nye uddannelsestiltag, der kan give de unge bedre muligheder for, at finde relevante uddannelser på højskoler og universiteter med specialer i de klimamæssige, miljømæssige og erhvervsmæssige forhold, der præger den nordatlantiske region.