Hjemtagne sagsområder og juridisk faderløse diskuteres under rigsmødet

Aleqa Hammond vil diskutere kompetencefordelingen og juridisk faderløses sag på dagens rigsmøde på Færøerne.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
18. juni 2014 06:24

Rigsmødet er et årligt møde mellem regeringslederne i Rigsfællesskabet.
 
De politiske ledere, Færøernes lagmand Kaj Leo Johannesen, Naalakkersuisut-formand Aleqa Hammond og statsminister Helle Thorning-Schmidt, mødtes allerede i går på Færøerne, men det egentlige møde finder sted i dag.

Et af emnerne, som Aleqa Hammond gerne vil have døftet, er, at Danmark og Færøerne ikke skal blande sig i sagsområder, som Grønland allerede har hjemtaget, lød det fra Aleqa Hammond forud for mødet.

- Vi skal drøfte de fremadrettede og mulige områder, som vi kan styrke, blandt andet hvor meget Danmark og Færøerne kan blande sig i allerede hjemtagne områder, siger Aleqa Hammond i lyset på et år, hvor Danmark og Grønland flere gange har været i clinch omkring råstofkompetencerne, når det drejer sig om sjældne jordarter og uran.

- En anden ting, vi skal debattere, er at menneskerettigheder skal være gældende i alle lande inden for rigsfællesskabet. Her tænker jeg specielt på de juridisk faderløse, siger hun.

Aleqa Hammond håber, at mødet mellem de tre lande vil styrke samarbejdet i fremtiden.

- Det er især vigtigt, at selvstyrelande inden for rigsfællesskabet skal styrkes i fællesskab, hvilket lagmand Kaj Leo Johannesen også er enig med mig i. Det arbejde skal være mere målrettet, siger Naalakkersuisuts formand. 

Uenigheden om makrelfiskeri mellem Færøerne, Norge og EU er ikke med i dagsorden under rigsmødet ligesom uran heller ikke har en selvstændig plads på dagsordenen.

Stærke uenigheder prægede sidste års rigsmøde, hvor uran, makreller og konflikten om IWC prægede dagsordenen.