Hjemmestyret gav sit ja

De famøse 14 millioner, som Royal Greenland-direktørerne får med sig, når de forlader firmaet den 1. april, lader til at være givet på foranledning af det daværende hjemmestyre.
14. februar 2011 14:44

I sidste uge fortalte KNR, at både Flemming Knudsen og Paaviaaraq Heilmann selv sad med i den bestyrelse, der i marts 2007 besluttede at de to som direktører skulle have til sammen 14 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse.

Knudsen og Heilmann forlod dog lokalet under det pågældende bestyrelsesmøde, mens vilkårerne for deres kontrakter blev diskuteret og fastlagt af de øvrige bestyrelsesmedlemmer.

Men det var ikke selskabets bestyrelse alene, der havde fundet på at en frivillig fratrædelse skulle belønnes med et millionbeløb. Ifølge daværende næstformand i Royal Greenland, Sven Lyse, gjorde ejeren - altså det daværende hjemmestyre - sin indflydelse gældende. Sven Lyse sigere lettere kryptisk:

- Man skal huske at spørge om, hvor stor en rolle ejeren spillede. Et selskab skal jo også lytte til ejerens ønsker.

Uden at ville uddybe det, bekræfter Sven Lyse dog, at:

- Ja, formanden havde haft en dialog med ejeren om det.

Sven Lyse forklarer, at idéen med godtgørelsen var at holde på direktionen i en flerårig periode.

- Det var egentlig ikke en fratrædelsesordning, men en fastholdelsesordning. Den skulle sikre at direktionen blev i længere tid, udtaler Sven Lyse.

Til spørgsmålet om, hvorvidt bestyrelsen ville have givet de to direktører million-godtgørelsen, hvis de havde vidst, at selskabet fik brug for at låne en halv millard kroner af Selvstyret, året efter de nye direktører var tiltrådt, lyder Sven Lyses svar:

- Nej, det havde vi ikke. Formålet med ordningen var netop at sikre stabilitet i firmaet, siger Sven Lyse.

Men han forklarer, at bestyrelsen handlede i god tro, og anså Royal Greenland som et fima, der på det tidspunkt hældte mod ret køl.

Hverken daværende formand Peter Grønvold Samuelsen eller de to øvrige tilstedeværende bestyrelsesmedlemmer Finn Meinel og Paneeraq Olsen har indtil videre ønsket at kommentere sagen.