Hjemmebryg fremfor julebryg

Vand, gær, sukker og noget smag, som for eksempel kvan eller rosiner. Så har man hjemmebryg. Og lige præcis hjemmebryg er - ifølge Radioavisens kilde - meget udbredt i Nuuk-bydelen Nuussuaq. Men det er ikke noget, som politiet mærker til.
Skrevet af Jette Andersen
01. december 2011 09:28

KNR har mødt en kvinde, som har drukket hjemmebryg i ti år. Og efter hendes eget udsagn er det mere end nemt, at få fat på noget hjemmebryg, især i Nuuk-bydelen Nuussuaq, hvor hun bor.

- Det, vi drak før i tiden, plejede at være godt lavet, men nu er bryggerne begyndt at lave det for profittens skyld og mange gange er det sjusket lavet. Derfor drikker vi nogle gange noget hjemmebryg, der ikke er færdigt, fortæller kilden.

Hvis hjemmebryg er dårligt lavet kan man få ondt i maven og kaste op. Og det bekræfter landslæge Flemming Kleist Stenz.

- Der kan være flere ting galt med hjemmebryg. Det primære er, at gæringsprocessen kan ikke være ordentligt tilendeført, eller de rensningsprocesser, som alkohol skal igennem, de er måske heller ikke ført til dørs, så du kan indtage affaldsstoffer, som du bliver mere syg af, end hvis du havde indtaget en tilsvarende mængde alkohol, man havde købt i butikken.

Vagthavende hos Nuuk Politi, Carl Sværd, kan ikke genkende billedet af hjemmebryg, der skulle flyde i Nuussuaq.

- Der har været fire henvendelser om hjemmebryg i hele 2011. Og to af dem har vi oprettet sag på, siger han.

Og tallet for hele Grønland er endnu lavere. Der er der kun blevet oprettet tre sager om hjemmebryg, hvoraf de to af dem er fra Nuuk. Og da der ikke er flere sager end der er, så er det ikke højt priorioteret hos politiet.

- De bliver konfiskeret og destrueret. Som regel destruerer vi på stedet ved at hælde det ud i kloakken, siger Carl Sværd.

Radioavisens anonyme kilde vil gerne advare andre mod hjemmebryg.

- Jeg vil råde de unge til at holde sig fra hjemmebryg, men ikke kun de unge, også voksne vil jeg fraråde, at begynde på hjemmebryg. Det er ikke godt og lære at drikke det. Det giver for store psykiske problemer.