Hjemløse om ny tælling: Forhåbentlig vil politikerne interessere sig mere for os

Flere hjemløse, som KNR har talt med, er glade for, at der kommer fokus på det stigende antal hjemløse.
08. august 2022 11:18

Der gemmer sig en person på næsten hvert et værelse på Kialaarfik, der er et hjemløseherberg i Nuuk, som KNR besøger søndag eftermiddag. 

Jakobine Reynisson, der arbejder med at holde opsyn på hjemløseherberget, sørger for, at der er kaffe på kanden, og at værelserne fungerer. 

Hjemløsetælling

Et hold af forskere og studentermedhjælper fra Ilisimatusarfik var i april på nattevandringer i Nuuks opvarmede opgange for at tælle personer, der lever i direkte hjemløshed.

De har også været på besøg på herberger i flere af landets store byer for at få et overblik over, hvor mange mennesker, der lever i hjemløshed.

Den nye grønlandske hjemløsetælling vil blive offentliggjort, når rapporten står klar i løbet sommeren.

Kilde: Sermitsiaq.AG.
 

For det meste er herbergets 40 værelser nemlig fyldt op hver dag, og der er en lang venteliste til at overnatte på stedet, fortæller Jakobine Reynisson.

Og præcist hvor mange hjemløse, der er i byen, er omdrejningspunktet for en ny hjemløsetælling. Et forskerteam bestående af fire forskere og tre studentermedhjælpere fra Ilisimatusarfik arbejder på en hjemløsetælling i Grønlands største byer. 

Det skriver Sermitsiaq.AG. og Arctic Hub.

Hjemløsetællingen er bestilt af Naalakkersuisut og har til formål at give et overblik over, hvor mange hjemløse, der bor i Grønland.

Det glæder Jakobine Reynisson, at der kommer opmærksomhed på området.

- I dag er her fyldt op, men de hjemløse kan ikke være her, hvis vedkommende ikke har fået godkendelsespapirer fra kommunen, siger hun.

Politikerne har ingen hjemløsestrategi

Jakobine Reynisson banker forsigtigt på et af værelserne.

Ud træder Karl Åge Lyberth, der er en af brugerne af Kialaarfik. 

Også han er glad for, at der er en hjemløsetælling i gang. Selv oplever han, at der kommer flere hjemløse til byen, og at de bliver yngre og yngre.

- Politikerne er ikke klar over, hvor mange hjemløse her er, og de ved heller ikke, hvordan problemet skal tackles. De er slet ikke vågne omkring problematikken, siger han og fortsætter:

- Det er det samme med kommunalpolitikerne. De tager ikke initiativ til en handleplan og ved ikke, hvordan hjemløse kan hjælpes.

 

Karl Åge Lyberth. Foto: KNR

 

På hjemløseherberget i havnen i Nuuk sidder Karl Kristoffersen og nyder en kop kaffe. Han hilser glad, da KNR's journalister træder ind i køkkenet. 

LÆS OGSÅ Nyt hjemløsecenter på vej i Nuuk

Karl Kristoffersen kan ikke helt huske præcist, hvor længe han har været hjemløs, men det er et sted mellem to og fem år. Og det har været nogle hårde år, fortæller han. Derfor håber han, at hjemløstællingen kan skabe forbedringer for de hjemløse.

- Måske kan det gøre, at der vil komme mere interesse omkring, hvad vi føler, og hvilken hjælp vi har brug for. Vi har det hårdt. For eksempel skal vi være ude fra værestedet kl. 9 om morgenen. Det er hårdt, fordi nogle gange har man bare lyst til at være i et hjem, men det må vi ikke på herberget, fortæller Karl Kristoffersen.

Flere tællinger i fremtiden

Hjemløsetællingen skal afleveres i august, men planen er, at der skal laves flere hjemløsetællinger i fremtiden.

Steven Arnfjord, der er lektor ved Institut for Samfund, Økonomi og Journalistik på Ilisimatisarfik, og er en del af forskerteamet, siger til Sermitsiaq.AG:

- Det kræver flere tællinger fordelt over længere tid, før der kan komme nok data, der kan give os nogenlunde præcist overblik over, hvor mange mennesker, vi snakker om, siger Steven Arnfjord.

Det er ikke lykkedes at få et interview med Steven Arnfjord før deadline.