Hjemløse i Danmark bliver yngre

De hjemløse grønlændere i Danmark er blevet talt op for sig selv for første gang fra Socialforskningsinstituttet, SFI.
Skrevet af Jette Andersen
29. oktober 2013 12:26

Og fra Forsorgshjemmet Svenstrupgård i Aalborg, lyder meldingen, at de er blevet yngre.

Ifølge SFIs undersøgelser har Aalborg den største andel af de hjemløse grønlændere. Hele 26 procent af alle hjemløse i Aalborg.

Og det kan Forsorgshjemmet Svenstrupgård i Aalborg godt genkende. Og hjemmets gæster bliver yngre, siger afdelingsleder Benny Sørensen.

- Det er jo lige fra 18-20 år og så op til en midt i 30'erne. Det er typisk den gruppe, der kommer herned, som vi støder på første gang.

Et forsorgshjem er anderledes og har et bredere tilbud end et herberg. På forsorgshjemmet Svenstrupgård tilbyder de ophold i kortere eller længere tid. Benny Sørensen oplyser, at de fleste grønlændere typisk opholder sig på hjemmet i 3-5 måneder.

De tilbyder hjælp til personer, der har mistet bolig og som på grund af misbrug eller andre svære sociale problemer har brug for hjælp. Derudover tilbyder de også hjælp, selvom personen er udskrevet.

Forsorgshjemmet, der lige nu huser 7-8 grønlændere, har en grønlandsk medarbejder ansat på fuld tid.

De unge, der ankommer til Svenstrupgård, angiver håbløshed i Grønland som årsag til, at de er flyttet til Danmark.

- Nogle siger jo, at de kommer, fordi de føler, at deres tilværelse i Grønland er håbløs. De har ikke nogen fremtidsmuligheder i forhold til uddannelse og job, specielt job, og heller ikke bolig.

Men der er også mange, der kommer til Danmark, som de er, siger Benny Sørensen. De fleste har en bekendt, som de bor ved, indtil det typisk går galt.

Gennem hele året har antallet af grønlændere på Svenstrupgård været på mellem 5 og 12. Det er ud af 45 pladser, som forsorgshjemmet udbyder.

Og afdelingschefen er bange for, at det ikke bliver bedre. I hvert fald ikke på kort sigt.

- Det kræver i hvert fald et oplysningsarbejde i Grønland, synes jeg, i forhold til at man også fortæller bagsiden af at tage til Danmark. Man tager jo ikke ned og søger guld, og så finder man guld, og så går det bare rigtig godt, fordi man er taget til Danmark.