Hjælp til efterladte efter selvmord

Børne- og familiecenteret i Nuuk har startet to grupper for efterladte ved selvmord, hvor de får mulighed for at bearbejde deres sorg og afmagt, der kommer i kølvandet, når en af vore kære vælger at tage sit eget liv.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Noah Mølgaard
01. juni 2011 12:16

Grupperne for de efterladte er ikke åbne for alle. De personer, der kommer med i grupperne er nogen, der er blevet visiteret af kommunen. Og muligheden for at få samtaler har været en stor hjælp. Det er blevet konstateret halvanden måned efter at grupperne blev startet, oplyser Kommuneqarfik Sermersooq.

- Jeg følte det som om jeg var den eneste med de følelser jeg havde, men jeg har fundet ud af, at jeg ikke er alene, fortæller en af sorggruppens medlemmer til Kommuneqarfik Sermersooqs hjemmeside, som ønsker at være anonym.

Der kommer et voldsomt følelsesmæssigt efterspil, når nogen tager deres liv og de efterladte kæmper en hård kamp for at komme videre. Og samtaler med nogen, som står i samme situation kan derfor være en stor hjælp.

- Hvis man har mistet en, så det er kun andre, der selv har mistet, der ved lige præcis, hvordan det føles inden i, siger terapeuterne, der står for sorggrupperne.

Der er også oprettet en sorggruppe for børn som har mistet forældre eller søskende, der har begået selvmord.

Psykolog Anette Broberg og familievejlederne Maren Heilmann og Vivi Husuum, står for sorggrupperne. Og det er op til deltagerne i sorggruppen, om de er klar til at komme videre. Grupperne bliver evalueret efter sommerferien.