Hiv- og aids er stadig tabu hos mange

Hiv og Aids er stadig tabu hos mange, og de isolerer sig, fordi de føler sig skyldige og skamfulde. Men flere og flere er afklarede omkring deres sygdom, siger overlæge.
Skrevet af Najaaraq Egede
01. december 2010 15:22

Det er Verdens Aids-dag idag. Selvom det ikke lige sker idag, er der flere markeringer i kysten i den næstkommende tid.

- Der er idag 62 hiv-smittede i Grønland, det oplyser overlæge Karin Ladefoged fra Dronning Ingrids Hospital. Hun og læge Millie Rydbacken har i de sidste år foretaget undersøgelser om grønlandske hiv-smittedes levevilkår i Nuuk og Sisimiut.

- Hiv og Aids er stadig tabu hos mange, og de isolerer sig, fordi de føler sig skyldige og skamfulde. Men flere og flere er afklarede omkring deres sygdom. For den medicin, de hiv-smittede får idag, er god for deres livskvalitet, siger hun og fortsætter:

- Mange hiv- og aidspatienter har et sundt og godt liv. Og når de har det fysisk godt, så kan de leve ligesom alle andre ikke-smittede borgere. Flere hiv-smittede dør faktisk af alderdom og ikke af deres sygdom, forklarer Karin Ladefoged.

Hiv-virusset, som kan udvikle aids, blev konstateret i Grønland første gang i 1985. Indtil idag er der registreret over 150 smittede i Grønland. 62 af dem lever i landet i dag.

-Antallet af nye hiv-tilfælde bliver færre, og de smittede lever længere og længere. For selvom hiv ikke kan kureres helt, er medicinen så god, at de i mange år kan leve uden at få aids-udbrud, siger Karin Ladefoged.

Lægernes undersøgelse af de grønlandske hiv-smittedes livsvilkår er nyligt afsluttet, men endnu ikke publiceret. Rapporten offentliggøres i løbet af næste år.