Historisk valgsejr til de borgerlige ved valget på Færøerne

Lagmand Kaj Leo Holm Johannesen fra det liberale Sambandsflokkurin blev den helt store vinder af lørdagens valg til Færøernes lagting. Både lagmanden og hans parti vandt en historisk valgsejr.
30. oktober 2011 15:18

Ikke ved noget valg siden hjemmestyrets indførelse på Færøerne i 1948 har den siddende lagmand og hans parti opnået fremgang på både mandater og personlige stemmer.

Valgets vindere i øvrigt er de tre borgerlige partier, der går ind for samarbejde med Danmark. Det gælder ud over Sambandsflokkurin det konservative Fólkaflokkurin og det konservative udbryderparti Framsókn.

De to store borgerlige partier vinder hver et mandat og har hver otte pladser i lagtinget, mens udbryderpartiet fra Folkeflokkurin, Framsókn, der stillede op for første gang, sætter sig på to mandater.

Taber i kampen om de 33 pladser i Lagtinget er det republikanske parti, Tjódveldi. Partiet, der har tidligere medlem af den Nordatalantiske gruppe i folketinget i spidsen mister to mandater og går fra otte til seks mandater.

Det andet regeringsparti, Javnardarflokkurin, som de færøske socialdemokrater kalder sig, har uændret fået seks mandater. Til gengæld er fem af de seks valgte helt nye i lagtinget.

De to mindre partier Sjálvstyrisflokkurin og det kristne Midflokkurin mister hver et mandat og har nu henholdsvis en og to pladser.

Færingerne stemte 10 kvinder ind i lagtinget, så de sidder nu på knap en tredjedel af lagtingets 33 pladser.

Det står her til aften ikke klart, hvordan den kommende færøske regering vil komme til at se ud. Indtil valget var Kaj Leo Holm Johannesen leder af en mindretalsregering mellem Sambandsflókkurin og Javnadarflókkurin. /ritzau/