Historisk fly fundet på Antarktis

Historiske vragdele fra verdens første fly er fundet i isen på Antarktis.
03. januar 2010 14:07

De sensationelle fund blev gjort nytårsdag, og det lykkedes kun ved hjælp af naturens forunderlige kræfter, skriver Ritzau.

For det første var der ekstremt lavvande den dag som følge af to fuldmåner i samme måned. For det andet smeltede der hidtil usete mængder af is. Og den kombination betød, at skroget fra verdens første fly pludselig dukkede op i Antarktis.

- At disse betingelser var til stede og gav os mulighed for at få øje på det, var som at finde den berømte nål i en høstak, siger den australske forsker David Jensen, som sammen med et forsker-team befandt sig på Antariktis i forbindelse med en isboring.

- En af vores tømrere var faktisk bare ude at gå sig en tur langs kanten af havnen, og det var en ren tilfældighed, at han opdagede et stykke metal blandt klipperne, fortæller David Jensen.

Det lykkedes at finde mange dele af flyets krop, og de mange vragdele vil nu blive sendt til Australien. Det var nemlig en australier ved navn Douglas Mawson, som i 1911 - som den første nogensinde - forsøgte at flyve over Antarktis.