Historisk beslutning om juridisk faderløse

På torsdag forventes et bredt flertal i Folketinget at vedtage loven om de juridisk faderløse.
Skrevet af Walter Turnowsky
12. maj 2014 13:43

Dermed er der lagt op til en historisk dag for Grønland, der naturligt nok vækker glæde hos de juridisk faderløse.

- Endelig, lyder det kontant fra talsmanden for de juridisk faderløse, Tida Ravn.

- Forskelsbehandlingen er opstået i 1938, så der er gået lang tid. Undervejs har vi måttet råbe højt for at få vedtaget denne lov.

Det er et enigt Grønlandsudvalg, der står bag betænkningen om lovforslaget. Dermed er der også lagt op til, at et meget bredt flertal i Folketinget stemmer for forslaget, når det kommer til 2. behandling i morgen. Torsdag kommer så den afgørende 3. behandling.

- Det betyder, at vi om tre uger kan gå ned i retten og starte vores faderskabssager op, fastslår Tida Ravn.

Der er dog fortsat en stor portion malurt i bægeret. Situationen for dem, hvor faderen er død og arvesagen afsluttet, er nemlig fortsat uafklaret. Lovforslaget forhindrer dem i at genåbne arvesagen. Grønlandsudvalget har heller ikke kunnet blive enig om at anbefale en erstatning. I stedet for er man landet på et kompromis, hvor udvalget opfodrer den danske regering og Naalakkersuisut at samarbejde om den fremadrettede indsats.

- Desværre har man ikke i Grønlandsudvalget kunnet blive enige om at anbefale en kompensation, men man har dog sendt et klart signal til statsministeren om, at hun må sætte sig til forhandlingsbordet. Nu er det så op til de politiske forhandlinger at finde en løsning, siger Tida Ravn.

For under  to uger siden har Helle Thorning Schmidt fastslået, at hun anser sagen for afsluttet, når loven bliver vedtaget. Og det er her, at et enigt udvalg sender et andet signal.