Historisk afsmeltning fra Indlandsisen
Aldrig før i de 30 år, man har overvåget Grønlands indlandsis fra satellitter, er isen smeltet over så stort et areal som i juli 2012, det viser helt nye data fra Nasa. Ifølge målinger fra tre forskellige satellitter, som netop er analyseret af Nasa og universitetsforskere, er der i juli sket afsmeltning på hele 97 procent af indlandsisens overflade.
En forsker fra Nasa kalder afsmeltningens omfang "ekstraordinært" og troede i første omfang, at der var tale om datafejl, skriver nyhedsbureauet AFP.
Kort over afsmeltningens udbredelse fra den 8. juli viste, at omkring 40 procent af indlandsisen var berørt. Blot fire dage senere var smeltearealet vokset til 97 procent. Dagens nyhed kommer efter en sommer, hvor først smeltevandet i Kangerlussuaq gav problemer, hvorefter en kæmpeisflage på 120 kvadratkilometer brækkede af Petermann Gletsjeren i Nordgrønland.
Den danske polarforsker, ph.d. Sebastian Mernild fra Los Alamos National Laboratory kalder den aktuelle afsmeltning af indlandsisen "helt ekstrem". Han har selv lavet modeller over omfanget af indlandsisens afsmeltning tilbage til 1960 og frem mod 2080. Men de beregninger må nu revideres.
- Ikke siden 1960, da vi begyndte vores computerberegninger, har indlandsisen haft overfladeafsmeltning på hele isen. Nasas nye tal kommer helt bag på os. De er værre end det, vores modeller viser for fremtiden, siger Sebastian Mernild i dag til AFP.
Der ligger så meget is i Grønland, at verdenshavene ville stige syv meter, hvis det hele smeltede.