Hillary kommer i næste uge

Hvert hjørne af kulturhuset Katuaq bliver undersøgt af sikkerhedsfolk inden USA's udenrigsminister Hillary Clinton kommer.
Skrevet af Noah Mølgaard
06. maj 2011 07:26

Et halv dags møde er nok til at kaste den internationale presses opmærksomhed på Grønland. Arktisk Råd holder møde i Nuuk torsdag den 12. maj og USA's udenrigsminister Hillary Clinton og Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov vil skabe stor opmærksomhed med deres tilstedeværelse.

Hillary Clinton og Sergei Lavrov vil blive fulgt af deres egne sikkerhedsvagter, når de ankommer til Nuuk i næste uge og Katuaq vil blive lukket for offentligheden, oplyser Selvstyrets Departement for udenrigsanliggender.

- Katuaq vil blive afsikret inden mødet og der vil være afgrænsning af området, oplyser Pernille Møller fra Udenrigsdepartementet.

USA's delegation vil bestå af knapt 70 personer, hvor en stor del af delegationen er sikkerhedsvagter, der skal sikre at Hillary Clinton kan føle sig sikker på det halvdage lange møde.

Interessen for at deltage i Arktisk Råds møde har aldrig været så stor erindrer formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, der har fulgt med i Arktisk Råd siden opstarten i midten af halvfemserne.

Udenrigsministrene fra Danmark, Norge, Sverige, Island, Rusland og USA kommer. Færøernes landsstyre sender også en repræsentant. Men Finland og Canada som lige har fået overstået parlamentsvalg, og kunne ikke sende udenrigsminster. De sender i stedet højtstående embedsfolk.

60 journalister fra Grønland, Danmark og udlandet kommer for at dække mødet.