Hidsig debat om 'kinesiske slaver'

Skal Danmark give Grønland lov til at importere 2000 kinesiske arbejdere, der skal arbejde under mindstelønnen og uden ferie? Sådan lyder et spørgsmål i en afstemning på Ekstra Bladets hjemmeside i dag.
Skrevet af Martine Lind Krebs
17. november 2011 13:36

Debatten om import af kinesiske arbejdere til Alcoa-værket i Maniitsoq har nemlig ramt de danske medier.

Aluminiumsgiganten Alcoa har krævet, at de får lov at importere 2000 kinesere til landet, som skal arbejde under SIK’s mindsteløn og med dårligere rettigheder. Ellers vil de ikke investere mere end 20 milliarder i en aluminiumssmelter ved Maniitsoq.

Indtil videre ligger spørgsmålet i Naalakkersuisut, hvor man stadig overvejer, om man skal sige ja til Alcoas krav. Men afgørelsen skal også runde Danmark, fordi det er de danske udlændingemyndigheder, der skal give opholds- og arbejdstilladelse.

Justitsminister Morten Bødskov bekræfter over for Politiken, at udlændingemyndighederne er blevet kontaktet og har haft en dialog med de grønlandske myndigheder. - Justitsministeriet er i gang med at belyse området og se nærmere på, hvad de juridiske rammer er, siger han.

Men det er ikke kun Alcoa, der er ude efter billig kinesisk arbejdskraft. Også jernminen Issua ved Nuuk vil gerne hente 1000 kinesere til at anlægge minen og dens infrastruktur. London Minings direktør Xiaogang Hu, der står bag mineprojektet, sagde for nyligt på en råstofkonference, at minen ikke vil være lønsom, hvis de skal betale grønlandske lønninger i anlægsfasen. Det anslås, at minen kan spare en milliard kroner ved at bruge kinesere, skriver Weekendavisen.

Såvel Grønlands Arbejdsgiverforening og SIK har i skarpe vendinger taget afstand fra tanken om at ansætte lavtlønnede kinesere.

- Enten betaler de udenlandske virksomheder løn efter overenskomsten, eller også må de blive væk, gentager formand Jess G. Berthelsen fagforeningens modstand til Politiken.

Står det til læserne af Ekstra Bladet skal Alcoa da heller ikke have lov at importere billig arbejdskraft fra Kina. Ved redaktionens afslutning stemte 89,15 procent imod og kun 10.85 procent for.