Herstedvester hejste Erfalasorput

For første gang nogensinde vajrede det grønlandske flag i dag over Anstalten ved Herstedvester.
Skrevet af Martine Lind Krebs
21. juni 2012 15:25

Stemningen var højtideligt, da Erfalasorput for første gang i dag blev hejst under de indsattes gårdtur i Anstalten ved Herstedvester. Det er fængselsinspektør Hans Jørgen Engbo, som har taget initiativet.

- Jeg synes det er forkert, at vi i en anstalt, som rummer både en dansk afdeling og en grønlandsk afdeling, at vi hidtil kun har flaget med det danske flag, så da vi alligevel skulle have en ny flagstang, så synes jeg vi skulle have to i stedet. Jeg var selv i Grønland for nogle uger siden, og her købte jeg et flag og medbragte tilbage til anstalten, siger Hans Jørgen Engbo.

Men der har jo været grønlændere i Herstedvester mere end 30 år, og nu er der endelig ved at komme gang i byggeriet af en lukket anstalt i Nuuk. Er det ikke lidt sent det her?
- Jo, det kan man roligt sige. Flaget er 26 år gammelt, og det er derfor 26 år for sent, at vi hejser det. Men bedre sent end aldrig, plejer man jo at sige, og det gælder også i den sammenhæng her.

Flagningen blev meget godt modtaget af de grønlandske indsatte i Herstedvester.

- Vi har ventet så længe på det, og nu har vi endelig fået det grønlandske flag hejst, lød det fra de indsattes talsmand, som dog ikke ønsker at stå frem med navn.

- Nu kan vi ytre vores egen nationalitet, og det er noget, som fængslet mangler. Selv psykologerne og psykiaterne ved ikke meget om den grønlandske kultur i det hele taget, siger talsmanden.

Til at trække i snoren havde anstalten udvalgt Henning Maqe, som efterfølgende holdt en kort tale. Her argumenterede han blandt andet for, at de grønlandske indsatte burde have fri på Nationaldagen. Noget, som straks blev honoreret af fængselsinspektør Hans Jørgen Engbo. Til nationaldagen næste år har anstalten desuden købt en række hvide anorakker, som de indsatte kan have på. Fremover vil der blive flaget både med Dannebrog og med Erfalasorput på flagdagene.

Den første grønlænder blev sendt til Anstalten ved Herstedvester i 1958. Den nuværende ordning med tidsubestemt forvaring blev indført i 1979.