Hermann B.: Sisimiut og Kangerlussuaq er oplagte

Qeqqata Kommunias borgmester, Hermann Berthelsen, byder nu ind med endnu et forslag til placering af den nye Arktisk Kommando. Det sker på dagen hvor den danske forsvarsminister Gitte Lillelund Bech kommer til Nuuk for netop at diskutere det emne.
Skrevet af Karsten Sommer
16. maj 2011 06:58

Hermann Berthelsen opfordrer Kuupik Kleist og Gitte Lillelund Bech til også at se på muligheden for en sammenhængende Arktisk Kommando i Sisimiut og Kangerlussuaq.

Den løsning vil ifølge borgmesteren give en sammenhængende løsning for både flyvevåbnet, søværnet og hæren.

Dels kan Flyvevåbnet få ideelle forhold i det vejrstabile Kangerlussuaq.

Hæren kan ligeledes få gode forhold i Sisimiut-Kangerlussuaq området, som også vil give Sirius patruljen direkte adgang til Indlandsisen fra Kangerlussuaq året rundt.

Og for søværnet må åbenvandshavnen i Sisimiut være perfekt. Den er den nordligste havn i åbenvandsområdet, og dermed tættest på Nordvestpassagen, oliefelterne ved Disko og landets krydstogtskibscentrum i Ilulissat.

Borgmesteren mener samtidig at det store landområde mellem Sisimiut og Kangerlussuaq giver oplagte muligheder for at flere grønlændere kan optages i forsvaret, så vi i større grad selv bidrager til forsvaret af vores egne landområder.

Samlet set er Sisimiut-Kangerlussuaq således et naturligt valg, når Rigsfælleskabets Forsvarskommando i nær fremtid skal tage stilling til placeringen af søværnet og en arktisk indsatsstyrke, slutter Hermann Berthelsen.

Meget tyder dog på at løbet er kørt. Ifølge netop offentliggjorte Wikileaks-dokumenter, skulle den danske regerings indstilling være at bruge Nuuk som hovedkvarter for den ny Arktiske Kommando.