Foto: NASA ICE / Flickr

Video: Her knækker millarder af tons is af Helheim-gletsjeren

Den 22. juni fangede de canadiske forskere David og Denise Holland et fantastisk skue på video, da Helheim-gletsjeren i Østgrønland pludselig begyndte at kælve milliarder af tons is ud i havet.

Parret, der begge er gletsjerforskere på New York University, havde sovet tæt på Helheim-gletsjeren i fire dage, da de om aftenen den 22. juni pludselig kunne høre en lang, knasende lyd i det fjerne, der blev ved og ved.

Denise var samtidig i gang med at sætte sit videokamera op i tilfælde af, at gletsjeren skulle begynde at kælve. Men de fik langt mere på bånd, end de nogensinde havde turde håbe på, fortæller parret til Washington Post.

- Alt, hvad der kunne ske, skete, fortæller parret om de 30 minutter, hvor gletsjeren kælvede.

Parret fortæller til Washington Post, hvordan isbjerge på op til 500 meter i højden knækkede af gletsjeren og lavede store bølger i fjorden.

Ifølge beregninger fra New York University har gletsjeren sendt op imod 10 milliarder tons is ud i havet på den halve time, kælvingen varede.

Parrets video er klippet sammen til en såkaldt timelapse på et minut og fyrre sekunder. Videoen er blevet set mere end 800.000 gange på en uge. Du kan se den her.

NYU Scientists Capture 4-mile Iceberg Breaking in Greenland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt