Her er vinderen af årets Nordentoftpris

Arnârak Patricia Bloch er vinder af dette års Nordentoftpris for sit arbejde med selvmordsforebyggelse herhjemme.
Arnârak Patricia Bloch modtager Nordentoftsprisen for sit arbejde med selvmordsforebyggelse her i landet. Foto © : Christine Kirkedelen Paulsrud
02. november 2023 10:34

I dag har Arnârak Patricia Bloch modtaget Nordentoftprisen for sit arbejde med at udbrede viden om selvmordsforebyggelse blandt fagfolk i Grønland på grønlandsk.

Det skriver Foreningen til Undervisning og Forskning i Selvmordsforebyggelse i en pressemeddelelse.

Prisen bliver uddelt af den danske forening, der arbejder for selvmordsforebyggelse, som en anerkendelse for en 'særlig prisværdig indsats' på det selvmordsforebyggende område.

Arnârak Patricia Bloch, der til dagligt arbejder i Statens Institut for folkesundhed i Danmark, hvor hun beskæftiger sig med folkesundheden i Grønland, er beæret og overrasket over anerkendelsen.

- Jeg er meget beæret. Jeg er beæret på vegne af alle de mennesker, som gør en forskel i Grønland. Der er mange følelser i den her pris, fordi det er et svært emne, så jeg er meget ydmyg over, at jeg har vundet, siger hun.

Den svære samtale

Fordi foreningen både beskæftiger sig med forskning og undervisning i selvmordsforebyggelse, går prisen hvert andet år til en forsker, og hvert andet år går den til en praktiker, skriver foreningen i pressemeddelelsen.

I år bliver den uddelt til en praktiker, og det er Arnârak Patricia Bloch, fordi hun de sidste fire år har undervist fagfolk i, hvordan de snakker med selvmordstruede og deres pårørende gennem kurset 'den svære samtale'.

- Men det er ikke så svært at lave 'den svære samtale' med en selvmordstruet, fordi man ser og mærker ret hurtigt, at det har en effekt. Og det er mange gange det, der har været min motivation og mit brændstof for at arbejde videre med at sprede min viden til så mange som muligt i Grønland.

Har du brug for hjælp?

Hvis du har tanker om selvmord eller føler dig alene, kan du kontakte Tusaannga på tlf. 80 11 80 eller sms 18 99. 

Samtalen er gratis og anonym.

Du kan læse mere om Tusaannga her.


Betydningen af prisen er stor

Hun lægger ikke skjul på, at prisen betyder meget for hende, fordi hun ser det som en anerkendelse på et højt fagligt niveau, og hun håber, at prisen vil vække interesse for, hvorfor arbejdet skal fortsætte, så flere får redskaberne til at spotte personer, der kan være selvmordstruet.

- Vi skal huske os selv på, at det kan tage lang tid at få folk til at åbne op, men at det også er okay at være i stilhed sammen med den selvmordstruede.

- Jeg er sikker på, at min viden er noget, som de fleste i befolkningen kan omsætte til praksis, men det er vigtigt, at det er folk, der har lysten, for på den måde kan vi alle gøre en forskel, siger hun.

- Det er vigtigt for mig, at prisen ikke kun er til mig. Jeg håber, at prisen vil tale direkte til alle de mennesker, der har samarbejdet med mig eller taget mine kurser. Det er lige så meget deres pris, som det er min, siger hun.

Arnârak Patricia Bloch er blevet indstillet af Livslinjen, som selv vandt prisen tilbage i 2019.