Her er Cairn Energys skrækscenarie

Mindre end én gang hver hundrede år. Sådan vurderer olieselskabet risikoen for den alvorligste, men dog mulige ulykke under sæsonens boringer. Her ventes mindre og mere uskadelige udslip at ske mindst en enkelt gang.

Det kommer frem i den 214-sider lange beredskabsplan, som Selvstyret efter længere tids kritik tidligere på ugen gav alle og enhver muligheden for at tage i hånden og ved selvsyn læse eller blot skimme.

Her har Cairn Energy blandt andet gjort rede for, hvor sandsynlig en række former for olieudslip er, og hvor skadelige de vil være. Og med skadelig menes ikke bare for miljøet, men også olieselskabets omdømme og muligheder for i fremtiden at opnå borelicenser verden over står på spil, fremgår det.

Hvor store summer forskellige former for udslip ventes at koste selskabet er også regnet ud, men her har Råstofdirektoratet valgt at strege over med sort i den offentliggjorte udgave af beredskabsplanen.

Skrækscenariet for Cairn Energy er ifølge planen, at 5000 tønder råolie hver dag strømmer ud i havet i 37 dage. Det er yderst usandsynligt, at en sådan ulykke vil finde sted, lyder formuleringen, og hyppigheden bliver angivet til mindre end én gang for hver 100 år, man borer.

Men hvis det skulle ske, bliver der til gengæld ikke sparet på dommedagsprofetierne. Udryddelse af- eller en yderst betydelig påvirkning af højt værdsatte og truede arter, lyder det.

Langtrækkende ødelæggelse af vigtige økosystemer og landområder, noteres det endvidere, og i parantes nævnes verdensarvsområder som eksempel. For Grønlands vedkommende kan der her kun være tale om Ilulissat Isfjord.

Men beredskabsplanens worst case-scenarie handler som nævnt om meget andet end farene for miljøet. Og her er listen lang. Massedemonstrationer, boycot, dødsfald, domstole, der lukker boringer ned, lande, der trækker licencer tilbage, forbud, søgsmål og internationale medier og organisationer på nakken, bliver nævnt.

I den anden ende af skalaen er der oplistet en række konkrete muligheder for ganske små udslip. Her stiger sandsynligheden noget så gevaldigt, mens skaden selvsagt samtidig bliver mindre.

Det er faktisk overvejende sandsynligt, at der vil ske mindst et eller andet mindre udslip i havet undervejs i sæsonen, vurderes det i beredskabsplanen. Her regner Cairn Energy med mindre bøder, ingen varig effekt på miljøet, og at omdømmet højest kan blive plettet af lokale klager og øget opmærksomhed fra myndighederne.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt