Henrik Leth: Svært at nå makrelkvoten uden kinesiske skibe

Afgifterne på makreller og udelukkelse af kinesiske skibe gør det igen i år svært at nå makrelkvoten på 85.000 tons. Sådan lyder det fra formand for Brancheudvalget for fiskeri i Grønlands Erhverv, Henrik Leth.

Alt tyder på at årets samlede fangst af makreller bliver bedre end sidste år, og Henrik Leth fra Grønlands Erhverv mener da også, at man kan være tilfreds med de grønlandske fartøjer, der står for 35.000 tons af kvoten.

Men problemet ligger i resten af kvoten, der skal fiskes med udenlandske skibe, mener Henrik Leth.

Han undrer sig over at Naalakkersuisut har lavet nogle vilkår, der gør, at det ikke kan betale sig for udenlandske fartøjer at deltage i fiskeriet.

- Jeg ærgrer mig over det, fordi der var en mulighed for, at vi kunne have fået flere udenlandske fartøjer ind, hvis man havde lavet en mere fornuftig afgiftspolitik og hvis man havde tilladt fartøjer fra andre nationer kunne komme med ind i det her fiskeri. Altså man udelukkede en meget stor fiskerination som Kina. Og det har så betydet, at vi ikke kunne skaffe de fartøjer, så det kunne gøres økonomisk rentabelt, siger Henrik Leth.

Hvis kvoten ikke bliver fisket op, så kommer der færre penge fra makrelafgifter i landskassen og samtidig får man ikke dokumenteret så stor en bestand af makreller i de østlige farvande.

Og netop det kan betyde dårligere forhandlingsmuligheder, når Grønland skal have del i de nordatlantiske kvoter for fangst af makreller i fremtiden, siger erhvervsformanden.

- Så kan det betyde, at den andel som Grønland får, når man engang kommer ind i en såkaldt kyststatsaftale. Altså den permanente mængde man får. Den bliver mindre. Og det er sådan set den værste del af skaden.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt