Asii: Henriette var en lysende stjerne

Der er ingen tvivl om, at Henriette Rasmussen har spillet en afgørende politisk rolle både nationalt og globalt, fortæller Asii Chemnitz Narup.

I fredags afgik Henriette Rasmussen ved døden efter længere tids sygdom, og her dagene efter strømmer sympatierklæringerne ind.

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, fortæller i dag til KNR, at Henriette Rasmussen både har spillet en vigtig rolle for Inuit Ataqatigiit, Grønland og ikke mindst kampen for menneskerettigheder. Derfor er det heller ikke helt gået op for hende, at hendes partikammerat ikke længere er blandt os. 

- Jeg blev rigtig trist, da jeg modtog meddelelsen om hendes død, fortæller Asii Chemnitz Narup. 

Selvom hun godt vidste, hvor syg Henriette Rasmussen var, havde hun håbet på, at hendes gamle partifælle kunne leve længe endnu.

LÆS OGSÅ En stor forkæmper for menneskerettigheder er død

Først kvindelig IA'er i Landstinget

Henriette Rasmussen kæmpede i sin ungdom i 1970'erne for kvindernes rettigheder blandt andet som aktiv i IA's ungdomsafdeling, Inuusuttut Ataqatigiit.

- Hun var jo den første kvinde i kommunalbestyrelsen i Nuuk for IA, og var også den første kvinde, der blev valgt ind i Inatsisartut for partiet. Så for mange kvinder unge som ældre, var hun en lysende stjerne, der fik os andre til at tror på, at det kunne nytte noget at kæmpe.

Asii Chemnitz Narup er ikke selv er tvivl om, at Henriette Rasmussen vil blive husket som en stor forkæmper for menneskerettigheder.

- Det var jo hende, der satte FNs konvention om barnets rettigheder på dagsordenen, da hun som naalakkersuisoq i sin første periode fik ratificeret den konvention.

National indsigt men globalt udsyn

Efter sin tid som landsstyremedlem for sociale anliggender, flyttede Henriette Rasmussen til Geneve, hvor hun i fire år arbejdede som konsulent for den internationale arbejdsorganisation - ILO - hvor hun blandt andet kæmpede for oprindeliges folks rettigheder. Og det siger ifølge Asii Chemnitz Narup utroligt meget om Henriette Rasmussen.

- Hun blev ved med at minde os om, at vi er en del af en globaliseret verden. Hun havde netop det globale udsyn, der gjorde, at vi kunne se os selv i et større sammenhæng.    

Kendt i den arktiske region

Henriette Rasmussen var også kendt for sit engagement i den arktiske region og ICC, og er derfor anerkendt for sit arbejde langt ud over landets grænser.

- Så hvis du rejser i Canada og Alaska, bliver man som det første stillet spørgsmålet, hvordan har Henriette Rasmussen det, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq Asii Chemnitz Narup.

Henriette Rasmussen sov ind i fredags og blev 66 år gammel. Hun efterlader sig mand, to børn og to børnebørn.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt