Hellefisken er 10 år ældre end vi tror

Den velsmagende hellefisk lever længere tid end man hidtil er gået ud fra, viser ny forskning.
Skrevet af Karsten Sommer
05. maj 2011 06:50

Før troede man, at en 70 centimeter lang hellefisk var 10-12 år gammel, men nye metoder til at påvise alderen viser nu, at den er over 20 år gammel og måske endda ældre.

Tidligere har forskerne talt årringe i øresten, men den metode er ifølge en international forskergruppe ikke optimal ved aldersbestemmelsen.

- Hellefiske er en af de vanskeligste arter at aldersbestemme på denne måde, og det har længe været usikkert, om man har gjort det rigtigt, siger forskeren Ole Thomas Albert fra det norske Havforskningsinstitut.

Forskerne, der for nyligt mødtes til workshop om aldersbestemmelse af hellefisk, benytter sig af flere metoder til bestemmelse af alderen.

Blandt andet kan de udslip af radioaktivitet som atomprøvesprængninger under den kolde krig førte til, hjælpe til med aldersbestemmelsen.

Radioaktiviteten er blevet optaget i hellefisken i områder nord for Rusland, og ved at analysere indholdet af radioaktivitet i fiskens øresten og sammenholde den med tidspunkter for forhøjet radioaktivitet i området, kan alderen bestemmes nærmere.

Det er forskere fra en lang række lande, blandt andet  Grønland, der har arbejdet sammen om resultaterne.