Helikopter gør Qeqertarsuatsiaat helt støvet

Borgerne i Qeqertarsuatsiaat syd for Nuuk bliver utilpasse, når helikopter lander midt i bygden. Støj og støv er årsagen.
Skrevet af Najaaraq Egede
28. juli 2010 09:52

Bygden ligger på en ø, og når helikopteren ankommer, er det fodboldbanen, der agerer lufthavn. Og det tørre sand, skidt og støv på banen hvirvles op til alle sider, når helikopteren landet. Det skaber irritation, især i borgernes luftveje, fortæller en ansat på bygdens plejehjem.

- Vi var ret utilpasse igen i går. Alt det sand og støv som hvirvlede op forstyrrer virkelig vasketøj og de forbipasserende. Især rammes de ældre beboere, siger en ansat på plejehjemmet. Plejehjemmet "Utoqqallak" er nabo til fodboldbanen.

Helikopterne, især når mineralefterforskningen er godt i gang, lander her på alle tider af dagen, fortæller den ansatte.

- Støjen gør beboerne utrygge. Og hvis de ældre er udenfor, må de flygte fra støvet, når helikopteren er på vej. Ofte må vi også vaske vasketøjet, der var hængt op til tørre, igen, siger de ansatte.

Qeqertarsuatsiaat-borgerne har naturligvis ikke noget imod, at fodboldbanen bruges ved akutte tilfælde, men de håber på, at der kan blive oprettet et landingssted på den sydlige del af øen langt fra beboede områder.

- Det bliver helt uudholdeligt, når mineralefterforskningen fortsætter igen. Vi håber, at der snart gøres noget, siger den ansatte på plejehjemmet.

Hun ser den gamle bedding som en mulighed, da området er plant og ubeboet.