Asii Chemnitz Narup kalder det uansvarligt at nedlægge en lægestilling i Ittoqqortoormiit

Heftig kritik af planer om at nedgradere sundhedscentre

Naalakkersuisoq vil nedgradere sundhedscentrene i bl.a. Ittoqqortoormiit, så der fremover ikke er en læge. Det vækker stærk kritik hos borgmester i Sermersooq, Asii Chemnitz Narup og bestyrelsesmedlem Erling Madsen.

Det er dybt uansvarligt at nedgradere sundhedscentrene i Ittoqqortoormiit til en sygeplejestation for at spare penge.

Sådan lyder meldingen fra Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester, Asii Chemnitz Narup (IA) og kommunalbestyrelsesmedlem i Sermersooq, Erling Madsen (A).

De frygter, at spareøvelsen kan komme til at koste menneskeliv.

- Jeg synes under ingen omstændigheder, at det er ansvarlig politik at nedlægge en lægestilling i Ittoqqortoormiit. Det er det mest isolerede bosted overhovedet i hele landet. En ændring her vil koste menneskeliv, og det er ikke ansvarligt, siger Asii Chemnitz Narup.

Ittoqqortoormiit, Qasigiannguit og Qaanaaq kan miste deres læger
Der skal bruges 50 millioner kroner mindre hvert år i fire år, for at få de økonomiske ender til at mødes her i landet. Naalakkersuisut har fremlagt en lang liste med bud på, hvor man kan finde pengene.

Et forslag lyder på, at man kan omdanne sundhedscentrene i Ittoqqortoormiit, Qasigiannguit og Qaanaaq til sygeplejestationer.

A: Dødsdom over Ittoqqortoormiit
Tidligere borgmester for Ittoqqortoormiit og nuværende kommunalbestyrelsesmedlem i Sermersooq, Erling Madsen råber vagt i gevær. Han kalder planerne for en dødsdom over byen, fordi det vil gøre det endnu sværere at tiltrække folk til byen end det er i forvejen.  

- Vi har i forvejen enorme problemer med at rekruttere folk. Hvis vi gør vores sygehus til en sygeplejestation, bliver det en dødsdom for byen med hensyn til rekruttering af bl.a. skolelærere, siger han.

Asii vil i dialog med naalakkersuisoq
Erling Madsen vil tage fat i Asii Chemnitz Narup, hvis forslaget bliver til virkelighed.

Borgmesteren siger, at hun vil tage kontakt til naalakkersuisoq for sundhed, Marta Lund Olsen (S).

- Jeg inviterer hende til et dialogmøde. Jeg vil gerne have en rigtig konstruktiv dialog om nye samarbejdsformer mellem sundhedsvæsenet og kommunen til gavn for vores borgere. Den dialog tager jeg med hende (Marta Lund Olsen, red.) - ikke via pressen men på et møde, siger hun.

Asii Chemnitz Narup afviser, at kommunen selv vil betale for at opretholde lægeklinikken. Det er Naalakkersuisuts bord, siger hun.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt