Heftig debat i Finland om uran og atomenergi

Uranminedrift og anvendelse af atomenergi er også i Finland blevet et meget omdiskuteret emne.
Skrevet af Louise M. Kleemann
05. april 2011 15:37

Et lille canadisk firma ved navn Scandinavian Gold Prospecting har afleveret en uranefterforskningsansøgning for et område i Kittilä-distriktet, men ifølge avisen Helsingin Sanomat, kan selskabet frafalde sit krav efter, at den finske regering har gjort indvendinger mod størrelsen af det område, selskabets ansøgning omfatter.

- Den type mine er der ikke mange der kan lide, siger borgmester i Kittilä Anna Mäkelä til Helsingin Sanomat.

Den politiske debat om atomenergi og udvinding af uran er præget af meget delte meninger. Derfor overlader de fleste partier deres parlamentsmedlemmer til at stemme efter deres samvittighed i sager der omhandler nukleare spørgsmål.

De eneste undtagelser er det ’Grønne Parti’ og det højreorienterede populistiske parti ’Rigtige Finners Parti”. De er begge kategorisk imod uran minedrift.

Finland får omkring 30 procent af landets elektricitet fra fire atomkraftværker. Et femte værk - Olkiluoto-atomkraftværket - bliver bygget af den franske energigigant Areva. Dette projekt er mere end tre år bagud, og har allerede overskredet budgettet med mindst 50 procent.

Det franske selskab Cogema, der ejes af Areva, er det eneste selskab der har fået tilladelse til uranefterforskning i Finland.