Havplanter og vandlopper i fokus

De kommende uger bliver de røde træhuse på Arktisk Station på Diskoøen i Grønland arbejdssted for en gruppe forskere fra Danmarks Tekniske Universitets Sektion for Havøkologi og klima.
Foto © : KNR
30. april 2011 16:06

Gruppen er i felten sammen med forskerkolleger fra Grønlands Klimacenter i Nuuk, Københavns Universitet, Århus Universitet og det amerikanske  University of Rhode Island.

Formålet med opholdet i Arktis er blandt andet at undersøge forårsopblomstringen af planteplankton, som går i gang hvert forår, når havisen smelter, og sollyset rammer vandet.

Diskobugten ligger på sydgrænsen for havis og er derfor et oplagt sted at studere klima, is og forandringer i den basale del af fødekæden.

- Vi ser for eksempel tegn på, at de fuldfede arktiske vandlopper er ved at blive fortrængt af en sydlig mager art, som er lige så stor, men som indeholder meget mindre fedt end de arktiske lopper. Det kan betyde, at mange fisk og havfugle skal bruge mere energi på at fange nok vandlopper til at få deres fødebehov dækket, siger professor Torkel Gissel Nielsen.

Forskerholdet kommer til  at arbejde i en specialudrustet laboratoriecontainer på Arktisk Station for at lave kontrollerede forsøg ved forskellige temperaturer og fødekoncentrationer.