Havpattedyr og olieefterforskningsaktiviteter

Et internt seminar om olieefterforskningsaktiviteternes mulige effekter på havpattedyr i de grønlandske farvande starter i dag på Grønlands Naturinstitut og kører frem til onsdag den 24. april 2013.
Skrevet af Simon Uldum -
22. april 2013 12:33

Seminaret vil byde på erfaringsudvekslinger mellem forskere fra Grønlands Naturinstitut og forskere fra USA. Forskere fra National Marine Mammal Laboratory fra Alaska Fisheries Science Center samt fra University of Galveston i Texas, USA, deltager ved seminaret. De amerikanske repræsentanter vil blandt andet præsentere reguleringssystemer i forbindelse med olieefterforskninger i amerikanske farvande og retningslinjer for, hvordan olie- og gasaktiviteter i USA skal gennemføres i forhold til havpattedyrene.

Vores hjemlige Råstofstyrelses retningslinjer for ansøgning, gennemførelse samt afrapportering i forbindelse med olieefterforskninger vil blive gransket og evalueret. Også forskningsmæssige resultater om havpattedyr i forbindelse med råstofaktiviteter i Baffin Bugten skal gennemgås. De amerikanske erfaringer med hvaler og olieefterforskningsaktiviteter vil blive inddraget ind i disse erfaringsudvekslinger.

Forskerne skal i løbet af ugen vurdere, om der er basis for samarbejde mellem grønlandske og amerikanske forskningsmyndigheder i forbindelse med miljørådgivning vedrørende arktiske havpattedyr, eksempelvis storhvaler.

Seminaret om havpattedyr og olieefterforskningsaktiviteter på Grønlands Naturinstitut gennemføres i forbindelse med instituttets kompetenceopbygning omkring miljørådgivninger om sådanne aktiviteter.