Havpattedyr giver ikke forhøjet blodtryk

Organiske forureningsmidler øger ikke risikoen for højt blodtryk i Grønland, som det ses andre steder i verden, skriver Grønlandsmedicinsk Selskab i sit fagblad Kvartalets Tal.
Skrevet af Jette Andersen
29. april 2013 06:29

De organiske forurenere er sådan noget som bekæmpelsesmidler - pesticider. Andre bruges i industrielle processer og ved produktionen af opløsningsmidler, polyvinylklorid og medicin.

Lignende studier har vist at højt indhold i blodet af de organiske forurenere er forbundet med øget risiko for højt blodtryk. Men ikke alle studier har vist samme tendens, skriver Marit Eika Jørgensen fra Steno Diabetes Centeret i Danmark, der står bag undersøgelsen.

Men, skriver hun, de allerhøjeste koncentrationer i blodet af persisterende organiske forurenere er fundet i arktiske befolkninger.

- Det skyldes først og fremmest at store havpattedyr indgår i kosten. Havpattedyr er øverst i fødekæden, og de persisterende organiske forurenere ophobes især i fedtvævet på dyrene, siger Marit Eika Jørgensen.

Fra 2005-2010 blev en stor befolkningsundersøgelse gennemført i Grønland i samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed og Steno Diabetes Center. Målet var at se på sammenhængen mellem udsættelsen af stofferne og forhøjet blodtryk.

1614 personer over 18 år deltog fra ni byer og 13 bygder fra hele Grønland.

Hele 40 procent af deltagerne havde forhøjet blodtryk. Som tidligere studier har vist, var koncentrationen af organiske forurenere, langt højere end i europæiske befolkninger. Men derudover viste undersøgelsen ingen sammenhæng mellem koncentrationen af persisterende organiske forurenere og forhøjet blodtryk.

Altså får vi ikke forhøjet blodtryk af at spise store havpattedyr.