Havneudvidelse kommer ikke til at gå ud over borgerne

Borgmester i Qeqqata Kommunia, Hermann Berthelsen, lover, at havneudvidelsen i Sisimiut ikke vil gå udover borgerne.
Borgmester, Hermann Berthelsen.
Skrevet af Jette Andersen
19. november 2010 11:34

Sisimiut har råbt på en udvidelse af havnen i mange år, uden at de er blevet hørt. Nu vil Qeqqata Kommunia betale første halvdel på cirka 28 millioner kroner.

- Vi kan låne pengene på lånemarkedet og på den måde, være med til at finansiere halvdelen. Det er sådan i dag, at Qeqqata Kommunia ikke har nogen lån, siger borgmester i Qeqqata Kommunia, Hermann Berthelsen.

Og det vil ske uden besparelser på andre områder i kommunen, lover han.

- Det skal der ikke være. Når havnen bliver større, så vil Qeqqata Kommunias indbyggere og i særdeleshed resten af Grønland, tjene penge på det. Så vi regner med, at pengene meget hurtigt vil blive tjent ind.

Hermann Berthelsen forklarer, at havneudvidelsen skal ske i 3 etaper, hvoraf den første etape vil komme til at koste 56,5 millioner kroner. Det er det beløb, som Qeqqata Kommunia gerne vil betale halvdelen af, altså ca. 28 millioner kroner, og som kommunalbestyrelsen skal godkende på tirsdag, efter økonomiudvalgets indstilling.

Det er Naalakkersuisut, der ejer havnen og dermed dem, der burde betale for udvidelsen, men da der ikke er sket noget i flere år, tager borgmesteren og Qeqqata Kommunia nu sagen i egen hånd.

- Nu har vi ventet i mange, mange år. Vi har fortalt det til alle de landstyremedlemmer, der har været gennem tiderne og andre med beslutningsmyndighed, og der er ikke sket noget, siger Hermann Berthelsen.

Havnen har desperat brug for at blive udvidet:

- Vi kan ikke længere vente på Selvstyret. Nu må vi i fællesskab prøve at gøre noget ved det, siger Hermann Berthelsen.