Havet to grader varmere omkring Svalbard

Havet rundt om den norske øgruppe Svalbard har aldrig været så varmt, som det er nu. Det viser et studie, som fire forskere fra Universitetet i Tromsø i Nordnorge har offentliggjort i det ny nummer af det videnskabelige tidsskrift Science.
28. januar 2011 07:56

- I en periode på 2000 år har temperaturen i Golfstrømmen ud for Svalbard ligget på omkring 3,5 grader. De seneste 30 år er temperaturen steget med omkring to grader. Det er usædvanligt meget i et 2000-årigt perspektiv, siger professor Morten Hald fra universitetet i Tromsø.

Sammen med maringeologer fra Tyskland og USA har forskerne på det nordnorske universitet fundet ud af, at temperaturstigningen mod nord er langt højere end stigningen i havtemperaturen globalt.

Forskerne har studeret fossilerne i sedimentkerner, som er hentet på 1500 meters dybde i Framstrædet mellem Grønland og Svalbard.

- Der er ingen oplagte naturkræfter eller årsager, der kan forklare denne voldsomme opvarmning og temperaturstigning, siger den norske professor, som mener, at myndighederne derfor er nødt til at have en beredskabsplan.