Hastemøde uden statsministeren

Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget mødes på fredag for at søge svar i sagen om de formodede ulovlige fangetransporter i dansk og grønlandsk luftrum. Og selv om oppositionen havde krævet Lars Løkke Rasmussens tilstedeværelse på hastemødet, kan den godt leve med, at statsministeren ikke kan komme.
11. januar 2011 05:47

- Det har vi accepteret for at få et hurtigt møde, siger Socialdemokraternes Mogens Lykketoft, der er næstformand i Udenrigspolitisk Nævn.

Hvis det videre forløb taler for det, vil han ikke udelukke, at det senere kan blive aktuelt at få statsministeren på banen.

Og det samme mener den radikale udenrigsordfører, Niels Helveg Petersen.

- På dette stadie er det naturligt, at udenrigsminister Lene Espersen fremstiller sagen, som regeringen ser den, fordi det er hendes ressortområde, siger Niels Helveg.

Han håber, at fredagens møde vil give svar på spørgsmålet om, hvorvidt regeringen har givet Folketinget forkerte oplysninger i sagen om fangetransporterne. Eller - med andre ord - lovet at undersøge sagen over for offentligheden og samtidig ladet amerikanerne vide, at man i virkeligheden ikke var ude efter klare svar.

For Mogens Lykketoft er det meget centralt at få afklaret, hvad der er foregået mellem politikerne og embedsmændene.

- Altså om embedsmændene har ført sig frem på egen hånd, eller de har ageret på egen hånd, siger den tidligere udenrigsminister.