Harme over ulige lønninger

Den store indkomstsforskel på op til 40 procent mellem mænd og kvinder i Grønland overrasker ikke Nini Biilmann. Hun mener dog, det er et alvorligt problem, som man hurtigst muligt skal gøre noget ved.
Skrevet af Mads Lynge
30. marts 2010 16:02

Det er tal fra Grønlands Statistik, der får Nini Biilmann til at reagere. Ifølge tal fra 2008 tjener grønlandske mænd i gennemsnit knap 40 procent mere om måneden end kvinder.

Det svarer til, at mændene tjener næsten 5000 kroner mere om måneden.

- I Grønland er vi kun 56.000 mennesker, og vi har brug for alle de ressourcer, vi har, for at kunne klare os ude i verden. Så hvis man ud fra de her tal kan se, at der er uligevægt i løn og med hensyn til topposter, så bør vi for det første erkende, at vi har en udfordring, og for det andet prøve at gøre noget ved det, siger Nini Biilmann, som til daglig arbejder i GTE og som personligt støtter kvinders rettigheder.

Hun er ikke overrasket over de store lønforskelle kønnene imellem, da hun mener, at der ikke er mange grønlandske kvinder i topposter i de selvstyreejede virksomheder i Grønland.

Formand for Grønlands Ligestillingsråd Poul Hansen er også chokeret over de store lønforskelle:

- For os der arbejder med ligestilling er tallene helt chokerende. Vi har jo ligestillingsparagrafen, der jo siger, at der skal være ligeløn for samme arbejde, siger han.

Han vil derfor gerne have undersøgt, hvad der kan være grunden til de store lønforskelle:

- Vi vil selvfølgelig undersøge om det kan have nogen relation til forskellige arbejdspladser. Inden for byggesektoren samt i fiskeriet er det jo primært mænd, der arbejder. Måske stammer noget af forskellen derfra, siger Poul Hansen.