Harald Bianco: Østgrønland skal samarbejde mere med Island

Mangel på interesse for det der foregår på Grønlands østkyst, får IA-politikeren Harald Bianco, der er valgt i Tasiilaq, til at overveje at droppe Vestgrønland som samarbejdspartner og i stedet for arbejde tættere sammen med Island.
Skrevet af Peter Troelsen
11. november 2013 08:20

Det er Naalakkersuisuts afslag omkring bygningen af en lufthavn i Tasiilaq, der får Bianco til at overveje alternative måder at få sat gang i fremskridtet i Tasiilaq og resten af Østgrønland. Uden en lufthavn i Tasiilaq er beboerne på Østkysten henvist til alt for dyre helikopterflyvninger, hvis de vil ud i verden, og turisterne kommer af samme grund sjældent længere end Kulusuk.

-En lufthavn vil kunne åbne for mange andre økonomiske aktiviteter. Tasiilaq hører til de byer, hvis befolkning vokser. Alene dette forhold viser, hvor vigtigt det er at Tasiilaq udvikles på alle mulige måder, også på lufthavnssiden, fastslår Harald Bianco.

I Island er man opmærksomme på det økonomiske potentiale, der findes på Grønlands østkyst, og der er flyforbindelse mellem Island og Østgrønland. Island har endog henvendt sig til de grønlandske myndigheder om et nærmere samarbejde, men har ikke fået noget ud af henvendelserne.

- Befolkningen i Østgrønland er vidende om det, og vi drøfter det meget mand og mand imellem, for var det ikke bedre om vi indgik i et samarbejde med Island, når nu Vestgrønland “ikke viser nogen form for interesse for os,” vi ved jo, at Island har viljen og evnen til at sætte en udvikling i gang, spørger Harald Bianco.