Hans Enoksen og Aki-Matilda på Tik Tok: Sociale medier til unge blev en del af valget

Tik Tok og Instagram blev som noget nyt en del af folketingsvalget i år. Og det kan muligvis lokke flere unge vælgere til stemmeboksene, vurderer forsker.
06. november 2022 12:14

I en video på det sociale medie Tik Tok står Naleraqs Hans Enoksen i sneen foran Selvstyretårnet.

- Jeg håber, danskerne i Grønland vil se mig på Folketingets talerstol, stem på mig, siger Hans Enoksen ind i kameraet og rækker en thumps up i vejret.

Og man forventede måske ikke at se Grønlands politiks grand old mand Hans Enoksen på Tik Tok, der er et socialt medie, som henvender sig særligt til de unge.

Folketingsvalg 2022

- Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut) og Aaja Chemnitz (IA) blev begge genvalgt til folketinget.

- Demokraatits Anna Wangenheim blev den trejde mest populære kandidat, mens Hans Enoksen fra Naleraq tog en fjerdeplads.

- 47,8 procent stemte til folketingsvalget.

Men Tik Tok og Instagram, der er særligt populære blandt unge, er rykket ind i folketingsvalget herhjemme.

Det fortæller Naimah Hussain, der er medieforsker ved Ilisimatusarfik.

- Ved de sidste folketingsvalg er der ikke ret mange, der har stemt, så hvis nu der er nogle første- og andengangsvælgere, som bliver gjort opmærksom på de politiske mærkesager, så kan det være, at de får lyst til at stemme, siger Naimah Hussain.

Appellerer til unge

Omkring 80 procent af den grønlandske befolkning er på Facebook - så at vi er glade for sociale medier, er der vist ingen tvivl om.

Politikerne har også flittigt brugt Facebook ved tidligere valg, hvor de potentielt kan nå ud til en masse vælgere.

Men at de sociale medier Tik Tok, hvis målgrupper er i aldersgruppen 16 til 24 år, og Instagram er kommet ind i billedet, er noget nyt ved særligt dette valg og sidste Inatsisartut-valg, vurderer Naimah Hussain.

Særligt Naleraq har gjort sig bemærket på de sociale medier, hvor de to folketingskandidater Juno Berthelsen og Kista Fencker laver videoer på Tik Tok og sender livevideoer på Instagram.

- Det virker som om, at de aktivt prøver at tale til de unge ved at bruge særligt Instagram og Tik Tok ret aktivt, siger Naimah Hussain.

Også Siumuts folketingskandidater Aki-Matilda Høegh Dam og Elvira Kuitse har lagt videoer og musik op på Tik Tok.

Men om det har haft en reel betydning på folketingsvalget, er svært at sige, vurderer Naimah Hussain:

- Det er ikke sikkert, at det rykker de store vælgermasser over fra de andre partier, men det kunne måske få flere unge til at stemme eller i hvert fald til at blive opmærksomme på, at der er valg, og hvilke mærkesager partierne har, siger hun.

Laveste valgdeltagelse i 35 år

Valgdeltagelsen til folketingsvalget i Grønland kan dog ikke kaldes en succes.

Kun 47,8 procent bevægede sig ind i stemmeboksene til valget tirsdag. Det er den laveste valgdeltagelse til et folketingsvalg siden 1987.

Og sammenlignet med de danske partier har de grønlandske partier ikke brugt det store beløb på at få deres budskaber ud på Facebook.

Samlet set brugte de grønlandske folketingskandidater 1864 kr. på facebookannoncer til folketingsvalget.

I Danmark blev der brugt 21, 7 millioner kroner, mens Færøerne brugte 1165 kr.

Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut) fik et kanon valg, hvor hun blev stemt ind i folketinget med 33,3 procent af stemmerne. IA’s Aaja Chemnitz blev også valgt ind i folketinget med 21,6 procent af stemmerne. Det er Aaja Chemntiz tredje valgperiode i folketinget.

På tredjepladsen stormede Demokraatits Anna Wangenheim ind efterfulgt af Naleraqs Hans Enoksen.